Torcik jabłkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

203

802 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2058 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

100 gramów

masa jabłkowa:

1 kilogram

100 gramów

30 gramów

masa śmietanowa:

400 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Herbatniki pokrusz tłuczkiem. Trzy łyżki herbatników odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z rozpuszczoną Kasią.

Torcik jabłkowy - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę herbatnikową i dociśnij łyżką.

Torcik jabłkowy - Krok 2

Krok 3

Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje 1/4 żelatyny odłóż, resztę podgrzej, aby się rozpuściła. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla.

Torcik jabłkowy - Krok 3

Krok 4

Jabłka gotuj pod przykryciem, aż się uprażą. Następnie zdejmij je z ognia, dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj składniki i wystudź.

Torcik jabłkowy - Krok 4

Krok 5

Masę jabłkową wyłóż na herbatnikowy spód w tortownicy i odstaw do lodówki.

Torcik jabłkowy - Krok 5

Krok 6

Pozostałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Gotową masę śmietanową wyłóż na jabłka w tortownicy i ponownie odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi herbatnikami.

Torcik jabłkowy - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Mirosława Boguszewska

    Mirosława Boguszewska , 16.02.2020

    Danie na jesień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Boguszewska

    Mirosława Boguszewska , 16.02.2020

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kowalska

    Marta Kowalska , 28.10.2019

    jeżeli mam tortownice 27 cm mam zachować te same proporcje składników?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Czerwińska

    Joanna Czerwińska , 24.10.2019

    Podczas robieniu spodu do ciasta proponuję dać więcej niż 100g kostki, dałam tyle ile podano w przepisie i spód mi się kruszył, ale mimo wszystko wyszło mega dobre, wszyscy się zachwycali :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Spaltabaka

    Ania Spaltabaka , 10.05.2019

    Masa śmietankowa nie udała się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Spaltabaka

    Ania Spaltabaka , 10.05.2019

    Nie udało się, no trudno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta  Garek

    Żaneta Garek , 16.10.2017

    Superowe ciasto. Chłopak, aż umarł z wrażenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • janina  wrobel

    janina wrobel , 27.05.2017

    Super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Więciorkowska

    Beata Więciorkowska , 30.10.2016

    Wyśmienite ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Evi HB

    Evi HB , 17.10.2016

    PYCHOTKA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolek Jolek

    Jolek Jolek , 15.10.2016

    Uwielbiam to ciasto, ja zamiast żelatyny dodaje galaretkę cytrynową i też jest pyszne ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 14.10.2016

    Chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik jabłkowyTorcik jabłkowy

Jeśli szukasz alternatywy dla biszkoptowych ciast, na pewno zaciekawi Cię przepis na torcik jabłkowy. Przygotowuje się go bez pieczenia, jest nie tylko smaczny, ale też bardzo efektowny. Spód przyrządza się z ciemnych pokruszonych herbatników wymieszanych z margaryną. Gęsty jabłkowy mus przygotowuje się, prażąc jabłka. Na koniec dodaje się do nich cukier i żelatynę, aby masa była odpowiednio gęsta i zwarta. Wylewa się ją na herbatnikowy spód i odkłada na jakiś czas do lodówki. Całość wieńczy śmietankowa góra, którą po zastygnięciu ozdabia się pozostałymi herbatnikami. Tak przygotowany torcik jabłkowy ma wyraziste, oddzielone od siebie warstwy, które bardzo apetycznie się prezentują. Jako dekoracja sprawdzą się też starta gorzka czekolada, pistacje lub cynamon. Można także przygotować ciasto na biszkoptowym spodzie. Ten z herbatników jest jednak bardziej wyrazisty i szybszy do zrobienia. Torcik jabłkowy będzie doskonałym urodzinowym prezentem lub poobiednim deserem. Zrób go, korzystając z tego przepisu.