
Składniki
biszkopt:
6 sztuk
18 dekagramów
12 dekagramów
1 łyżeczka
masa:
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka.
Krok 2
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Krok 3
Tortownicę smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą.
Krok 4
Wylewamy biszkopt i pieczemy ok 30-40 min. w 170 stopni C.
Krok 5
Po upieczeniu należy poczekać, aż biszkopt zupełnie wystygnie.
Krok 6
Ostudzony biszkopt kroimy na pół i ponczujemy wodą z sokiem z cytryny.
Krok 7
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wrzącej wody.
Krok 8
Jeszcze do gorącego dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Krok 9
Galaretkę z czekoladą odstawiamy, by nieco stężała.
Krok 10
Gdy jest już lekko ścięta, zabieramy się za ubijanie bitej śmietany w proszku wg przepisu na opakowaniu.
Krok 11
Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce galaretki, nie przestając jednocześnie ubijać.
Krok 12
Na koniec dosypujemy jeszcze wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 13
Na nasączoną pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy około polowy masy i wstawiamy na chwilę do lodówki, by nieco stężało.
Krok 14
Przykrywamy wierzchnią warstwą biszkoptu i smarujemy masą na wierzchu i po brzegach.
Krok 15
Tort wstawiamy do lodówki. Dowolnie dekorujemy! Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej