Tort biały przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort biały

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

18 dekagramów

12 dekagramów

1 łyżeczka

masa:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka.

Krok 2

Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Krok 3

Tortownicę smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą.

Krok 4

Wylewamy biszkopt i pieczemy ok 30-40 min. w 170 stopni C.

Krok 5

Po upieczeniu należy poczekać, aż biszkopt zupełnie wystygnie.

Krok 6

Ostudzony biszkopt kroimy na pół i ponczujemy wodą z sokiem z cytryny.

Krok 7

Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wrzącej wody.

Krok 8

Jeszcze do gorącego dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia.

Krok 9

Galaretkę z czekoladą odstawiamy, by nieco stężała.

Krok 10

Gdy jest już lekko ścięta, zabieramy się za ubijanie bitej śmietany w proszku wg przepisu na opakowaniu.

Krok 11

Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce galaretki, nie przestając jednocześnie ubijać.

Krok 12

Na koniec dosypujemy jeszcze wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Krok 13

Na nasączoną pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy około polowy masy i wstawiamy na chwilę do lodówki, by nieco stężało.

Krok 14

Przykrywamy wierzchnią warstwą biszkoptu i smarujemy masą na wierzchu i po brzegach.

Krok 15

Tort wstawiamy do lodówki. Dowolnie dekorujemy! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej