Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.75 szklanki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

masa 1:

1 opakowanie

2 opakowania

350 mililitrów

1 puszka

100 mililitrów

masa 2:

1 opakowanie

100 mililitrów

150 mililitrów

1 sztuka

dodatki:

1 opakowanie

12 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: białka ubić na pianę, dodać cukier i żółtka, na końcu mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Do mniejszej wsypać kakao i ubić.

Krok 2

Oba ciasta wylać do dwóch identycznych tortownic i piec, aż do odejścia boków ciast od ścianek blach.

Krok 3

Biszkopt jasny podzielić na dwa placki. W biszkopcie ciemnym i jednym placku jasnego powycinać kieliszkiem otwory. Kółeczka jasne włożyć w placek ciemny i odwrotnie.

Krok 4

Masa I: krem karpatkowy przygotować używając 350 ml mleka. Pod koniec ubijania dodać proszek kawy cappuccino.

Krok 5

Na placku białym z ciemnymi kółkami wyłożyć wiśnie namoczone w alkoholu. Na wiśnie wyłożyć krem, zostawiając trochę do dekoracji wierzchu i boków tortu. Na krem położyć placek ciemny z jasnymi kółkami.

Krok 6

Masa II: Mleko i likier bananowy wymieszać. Na bazie tego płynu przygotować krem z masy II.

Krok 7

Krem wyłożyć na placek ciemny z białymi kółkami, a na kremie położyć plastry banana. Przykryć trzecim plackiem biszkoptu (jasnym). Resztę kremu z masy I użyć do pokrycia wierzchu i boków.

Krok 8

Dookoła tortu wycisnąć bitą śmietanę.

Krok 9

Na kleksach ze śmietany ułożyć kulki Ferrero Rocher. Różyczki ułożyć dekoracyjnie na środku, a między nimi m&m's. Kolorowym pisakiem wycisnąć odpowiedni napis. Boki tortu udekorować płatkami migdałowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort cappuccino - wiśniowo - bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej