Tort Grylażowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

151 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

0.5 kilograma

0.5 kilograma

2 łyżki

6 łyżek

krem:

10 sztuk

0.5 opakowania

0.75 szklanki

50 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Należy rozpocząć od przygotowania orzechów. 30 dkg zemleć drobno w maszynce do orzechów, 10 dkg pokruszyć na kawałeczki, a 10 dkg pozostawić do grylażowania w celu udekorowania tortu.

Krok 2

Ubić sztywną pianę z 10 białek, stopniowo dodając do niej wszystek cukier puder.

Krok 3

Ubijać mikserem jeszcze przez 10 minut, następnie powoli wsypać zmielone i pokruszone orzechy oraz 2 łyżki mąki.

Krok 4

Ciasto zamieszać łyżką do połączenia składników i upiec z niego 5 cienkich placków bezowych (każdy piec około 20 minut).

Krok 5

W tym celu wyłożyć tortownicę (średnica 26 cm) papierem do pieczenia, dodatkowo posmarowanym Kasią, aby placki lepiej odchodziły.

Krok 6

Temperatura pieca nie powinna przekroczyć 180 st. C.

Krok 7

Po wyjęciu z pieca, układać placki osobno, zdejmując od razu papier, bo szybko twardnieją i są łamliwe.

Krok 8

Przygotowując krem waniliowy należy ubić na parze 10 żółtek z cukrem i wanilią.

Krok 9

Gdy masa będzie gęsta, zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać.

Krok 10

Zmiksować Kasię, dodając po łyżce zimną masę żółtkową i na końcu spirytus.

Krok 11

Przełożyć placki kremem oraz posmarować nim wierzch i boki tortu.

Krok 12

W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru.

Krok 13

W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów.

Krok 14

Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu.

Krok 15

Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Grylażowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Grylażowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Grylażowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Grylażowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Grylażowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Grylażowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Grylażowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej