Tort Grylażowy

- Krok 1Należy rozpocząć od przygotowania orzechów. 30 dkg zemleć drobno w maszynce do orzechów, 10 dkg pokruszyć na kawałeczki, a 10 dkg pozostawić do grylażowania w celu udekorowania tortu.
- Krok 2Ubić sztywną pianę z 10 białek, stopniowo dodając do niej wszystek cukier puder.
- Krok 3Ubijać mikserem jeszcze przez 10 minut, następnie powoli wsypać zmielone i pokruszone orzechy oraz 2 łyżki mąki.
- Krok 4Ciasto zamieszać łyżką do połączenia składników i upiec z niego 5 cienkich placków bezowych (każdy piec około 20 minut).
- Krok 5W tym celu wyłożyć tortownicę (średnica 26 cm) papierem do pieczenia, dodatkowo posmarowanym Kasią, aby placki lepiej odchodziły.
- Krok 6Temperatura pieca nie powinna przekroczyć 180 st. C.
- Krok 7Po wyjęciu z pieca, układać placki osobno, zdejmując od razu papier, bo szybko twardnieją i są łamliwe.
- Krok 8Przygotowując krem waniliowy należy ubić na parze 10 żółtek z cukrem i wanilią.
- Krok 9Gdy masa będzie gęsta, zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać.
- Krok 10Zmiksować Kasię, dodając po łyżce zimną masę żółtkową i na końcu spirytus.
- Krok 11Przełożyć placki kremem oraz posmarować nim wierzch i boki tortu.
- Krok 12W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru.
- Krok 13W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów.
- Krok 14Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu.
- Krok 15Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.
Przygotowanie
Zobacz również