
Składniki
ciasto:
150 gramów
50 gramów
60 gramów
200 gramów
5 sztuk
krem budyniowy:
2 opakowania
500 mililitrów
3 łyżki
250 gramów
80 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubij z cukrem przez kilka minut. Dodaj następnie przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wsyp następnie do masy mielony mak.

Krok 2
Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.

Krok 3
Gotową masę przelej do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Przygotuj krem. Zagotuj 300 mililitrów mleka. W pozostałych 200 mililitrach wymieszaj dwa budynie śmietankowe (jeśli były bez dodatku cukru, posłodź zgodnie z informacją na opakowaniu). Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj do uzyskania gęstego budyniu. Zawiń folią i odstaw do wystudzenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Etapami dodawaj wystudzony budyń. Miksuj aż otrzymasz gładki krem.

Krok 5
Wyjmij przygotowane ciasto z blaszki. Przetnij na pół. Pierwszy blat posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż połowę kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i rozsmaruj na wierzchu pozostały krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by krem zgęstniał. Przed podaniem posyp tort np. wiórkami kokosowymi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort makowy z budyniem
Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli szukacie pomysłu na ciasto, które uświetni urodziny, imieniny czy kolejną rocznicę ślubu – spróbujcie tortu makowego z budyniem, jaki dziś chcemy wam zaproponować. Jego przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych, dlatego też do upieczenia tortu makowego z kremem zachęcamy także tych z was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z własnoręcznie robionymi deserami. Innym atutem przepisu na tort makowy jest czas jego przygotowania. Wystarczy 80 minut, aby pyszny biszkopt z makiem i masą budyniowątrafił na wasz stół!
Dla kogo?
Przepis na tort makowy z budyniem to propozycja dla miłośników nowoczesnych ciast, o głębokim i różnorodnym smaku.
Na jaką okazję?
Tort sprawdzi się zawsze, jednak zgodnie z tradycyjnym przeznaczeniem tego ciasta, najlepiej pasuje do urodzin, imienin czy innych ważnych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Serek mascarpone to produkt typowo włoski, wytwarzany ze śmietanki. Mleko krowie jest odwirowywane, a zebraną śmietanę umieszcza się w kadzi i podgrzewa do około 90 stopni. Zakwaszanie sprzyja formowaniu się grudek, które tworzą koagulat, czyli późniejszy serek.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji tortu wykorzystaj wiórki kokosowe, którymi obficie posyp gotowe ciasto makowo-budyniowe.