Tort Jeż

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

krem:

2 opakowania

1.5 szklanki

5 sztuk

3 łyżki

poncz:

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

dekoracja:

2 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Cukier utrzeć z jajkami na pianę. Potem po trochu dodawać resztę. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 2

Krem: Cukier utrzeć z jajkami na pianę, oddzielnie ucierać Kasię, potem po trochu dodawać jajka. Do połowy kremu dodać kakao.

Krok 3

Upieczony i ostudzony biszkopt pokroić na placki (wychodzą trzy).

Krok 4

Z papieru wyciąć formę jeża i według niej wycinać kształt jeża. Jednak każda następna warstwa powinna być mniejsza od poprzedniej. 

Krok 5

Ja robię jeża z pięciu lub sześciu warstw, wtedy najładniej wygląda. Ostatnie warstwy jeża niestety muszą być sztukowane.

Krok 6

Każdy placek nasączamy ponczem i smarujemy jasną częścią kremu. Następnie ciemnym kremem smarujemy całego jeża.

Krok 7

Na koniec wbijamy w jeża kolce z migdałów pokrojonych w paseczki, zostawiając miejsce na buzię i oczka, które robimy np. z pokrojonej suszonej moreli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej