Tort kanapkowy z kurczakiem grillowanym, awokado i jajkiem
łatwe
484 osoby zapisały

Składniki
16 sztuk
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
12 plastrów
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Niedużą tortownicę, średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą. Pierś z kurczaka posyp przyprawa Knorr, skrop oliwą i usmaż na rozgrzanej patelni. Po tym czasie wystudź i pokrój w cieniutkie plasterki.

Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i również pokrój w plasterki. Szczypior pokrój drobno, awokado, ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 st. C – boczek powinien być chrupki. Odsącz z nadmiaru wytopionego tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 3
Pieczywo okrój ze skóry. W tortownicy ułóż na dnie cztery kromki (dotnij je do kształtu tortownicy) i posmaruj majonezem, następnie rozłóż równomiernie plastry kurczaka, ponownie posmaruj niewielką ilością majonezu i przykryj czterema kromkami pieczywa.

Krok 4
Posmaruj majonezem i rozłóż plastry awokado, i tak jak poprzednio posmaruj ponownie majonezem i przykryj czterema kromkami pieczywa. Kolejna warstwa to majonez i plastry jajka. Ponownie posmaruj majonezem, rozłóż pozostałe pieczywo i całość przyciśnij ostrożnie dłonią i zawiń folią. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Krok 5
o tym czasie torcik wyjmij z lodówki i tortownicy, ułóż na półmisku lub paterze na którym podasz torcik. Boki oraz wierzch posmaruj pozostałym majonezem. Wierzch udekoruj plastrami ogórka i rzodkiewki. Chrupiący boczek pokrusz drobno i oprósz nim boki, całość posyp szczypiorem. Tort ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Podawaj schłodzony.


Dobra rada:
Pieczywo tostowe pszenne możesz śmiało zamienić na pieczywo pełnoziarniste.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort kanapkowy z kurczakiem grillowanym, awokado i jajkiem
Kolorowy zawrót głowy! Słodki deser – punkt obowiązkowy w czasie przyjęcia urodzinowego – zamienia się w przebój w świecie wytrawnych przekąsek. Tort kanapkowy z kurczakiem girllowanym, awokado i jajkiem cieszy nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie. Sprawdź, jak go rozgryźć!
Dla kogo?
Tort kanapkowy z kurczakiem daje ogromne pole do popisu dla kulinarnych artystów. Za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Ten, kto twierdzi, że kanapki są nudne, widocznie nigdy nie próbował kanapkowego tortu!
Na jaką okazję?
Nie można przejść obok niego obojętnie, więc będzie ozdobą większych i mniejszych uroczystości. Z takim tortem zwykły posiłek zyska odświętny charakter. Nawet nie musisz iść na zakupy, bo do jego przygotowania wystarczą najprostsze składniki.
Czy wiesz, że?
Pomysł na tort kanapkowy pochodzi ze Szwecji. Oryginalnie nazywany smörgåstårta, szybko zdobył popularność w całej Skandynawii, przede wszystkim w Finlandii.
Dla urozmaicenia:
Dodatek rzeżuchy nada tortowi kanapkowemu jeszcze bardziej intensywny, wiosenny koloryt. W formie dekoracji sprawdzą się także koperek, rukola lub kiełki buraka.