Tort marchewkowo-jabłkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

105

791 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

15 gramów

1 szczypta

3 sztuki

200 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

krem:

600 gramów

150 gramów

wierzch:

2 sztuki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny.

Tort marchewkowo-jabłkowy - Krok 1

Krok 2

Kasię, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzyj mikserem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, mąkę, migdały, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Tort marchewkowo-jabłkowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj masę owocowo-warzywną i wymieszaj łyżką.

Tort marchewkowo-jabłkowy - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 60 minut. Jeśli ciasto mocno się przypieka, 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową.

Tort marchewkowo-jabłkowy - Krok 4

Krok 5

Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę śmietany. Ciasto wyjmij z formy i przekrój na dwie warstwy.

Tort marchewkowo-jabłkowy - Krok 5

Krok 6

Na dolnej części ciasta rozsmaruj połowę kremu, przykryj górna częścią ciasta. Całość posmaruj resztą kremu. Odstaw na 30 minut do schłodzenia.

Tort marchewkowo-jabłkowy - Krok 6

Krok 7

Marchewki obierz, pokrój obieraczką do jarzyn w cienkie i szerokie pasy. Zagotuj 150 ml wody i 250 g cukru. W otrzymanym syropie gotuj marchewki kilka minut. Osusz na kratce lub na papierowym ręczniku. Udekoruj ciasto paskami z marchwi.

Tort marchewkowo-jabłkowy - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • anaa słoniewska

    anaa słoniewska, 11.02.2020

    Krem do marchewkowca tylko z mascarpone lub riccotty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sykuła

    Anna Sykuła, 04.12.2018

    czy moglabym do kremu zamiast twarogu- uzyc serka philadelphia lub cos w podobie latwo dostepne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Sss

    Kasia Sss, 22.01.2018

    Też jestem tego zdania albo domowa masa budyniowa:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Sia

    Basia Sia, 28.03.2017

    nie jestem przekonana do tego kremu. moim zdaniem o wiele lepszy byłby śmietanowy krem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort marchewkowo-jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort marchewkowo-jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort marchewkowo-jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort marchewkowo-jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort marchewkowo-jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort marchewkowo-jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort marchewkowo-jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marchewkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort marchewkowo-jabłkowyTort marchewkowo-jabłkowy

Ciasta marchewkowe, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, bardzo dobrze przyjęły się także w Polsce. Nic w tym dziwnego – marchewka dodaje ciastu słodyczy, koloru i odpowiedniej konsystencji. Ciasta marchewkowe są miękkie, wilgotne i smakują bardzo dobrze. Świetnie komponują się z czekoladą, orzechami, migdałami, a także masą twarogową, lukrem i kremem cytrynowym. Żeby nadać ciastu marchewkowemu nieco wytworności, zrób je w formie tortu marchewkowo-jabłkowego. Po upieczeniu przekrój je na dwa blaty i przełóż delikatnym kremem na bazie twarożku. Dobrym sposobem na urozmaicenie jego smaku będzie dodatek skórki pomarańczowej albo cytrynowej. Część kremu pozostaw do posmarowania brzegów i wierzchu wypieku. Kiedy krem na torcie stężeje, udekoruj go paskami marchewki, tak by przypominały wstążkę. W tym celu warzywa pokrój w cienkie, szerokie paski i obgotuj chwilę w słodkiej wodzie, by zmiękły. Tort marchewkowo-jabłkowy sprawdzi się na wiele okazji, np. urodziny. Zobacz przepis i przekonaj się, że jego przygotowanie jest naprawdę proste.