TORT NA 18 URODZINY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 szklanka

0.75 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

bita śmietana:

1 litr

4 opakowania

0.5 szklanki

dodatki:

1 puszka

1 sztuka

250 gramów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: białka ubić z cukrem i szczyptą soli na pianę. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąkę. Piec w 180 st. C ok. 25 min.

Krok 2

Owoce pokroić w kostkę. Zrobić bitą śmietanę: składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować na najwyższych obrotach przez 5 min.

Krok 3

Biszkopt nasączać ponczem z gorzkiej herbaty i cytryny.

Krok 4

1 warstwę biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować cienko dżemem i cienko bitą śmietaną. 2 warstwa: poncz, bita śmietana wymieszana z pokrojonymi w kostkę owocami. Przykryć 3 warstwą, nasączyć i wyłożyć resztę bitej śmietany. Boki tortu można obsypać wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT NA 18 URODZINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT NA 18 URODZINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT NA 18 URODZINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT NA 18 URODZINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT NA 18 URODZINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT NA 18 URODZINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT NA 18 URODZINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej