Tort na każdą okazję

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

20 dekagramów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

krem:

1 litr

6 łyżek

4 łyżki

poncz:

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie stopniowo żółtka.

Krok 3

Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem. Bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką.

Krok 4

Przełożyć do dobrze wysmarowanej torownicy o średnicy około 22 cm.

Krok 5

Biszkopt wychodzi dosyć wysoki (4 krążki) więc można użyć odrobinę większej blachy.

Krok 6

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni (im niższy biszkopt, tym krótszy czas pieczenia).

Krok 7

MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody.

Krok 8

Gdy napęcznieje, podgrzać na gazie i rozpuścić.

Krok 9

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.

Krok 10

Biszkopt pokroić na części, każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy.

Krok 11

Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.

Krok 12

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej