Tort na każdą okazję

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

20 dekagramów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

krem:

1 litr

6 łyżek

4 łyżki

poncz:

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie stopniowo żółtka.

Krok 3

Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem. Bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką.

Krok 4

Przełożyć do dobrze wysmarowanej torownicy o średnicy około 22 cm.

Krok 5

Biszkopt wychodzi dosyć wysoki (4 krążki) więc można użyć odrobinę większej blachy.

Krok 6

Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni (im niższy biszkopt, tym krótszy czas pieczenia).

Krok 7

MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody.

Krok 8

Gdy napęcznieje, podgrzać na gazie i rozpuścić.

Krok 9

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.

Krok 10

Biszkopt pokroić na części, każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy.

Krok 11

Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.

Krok 12

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort na każdą okazję - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej