Tort z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

ciasto makowe:

3 sztuki

5.5 łyżki

3 łyżki

4 łyżki

0.5 łyżeczki

masa:

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: 5 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodając po kolei żółtka.

Krok 2

Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 40 minut w temp. ok.180 st.

Krok 3

BISZKOPT MAKOWY: ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mak i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Krok 4

Smarujemy wierzch spodniego biszkoptu serkami, kładziemy ciasto makowe, smarujemy serkami i przykrywamy biszkoptem.

Krok 5

Polewamy roztopioną czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cwibak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej