tortoletka owocowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

908

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

krem:

28 dekagramów

1 opakowanie

6 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

500 mililitrów

1

1

400 mililitrów

3 łyżki

wierzch:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: jaja z cukrami ubijamy na puszystą masę (ok. 15 min.). Do masy dodajemy resztę suchych składników przesianych (powoli żeby biszkopt nie upadł).

Krok 2

Wlewamy w formę i wypiekamy.

Krok 3

Masa: z mąki i mleka robimy zawiesinę. Resztę mleka gotujemy z cukrami, do gotującego mleka wlewamy zawiesinę energicznie mieszając, aż zgęstnieje.

Krok 4

Ochładzamy budyń, napowietrzamy Kasię (ok. 20 min.). Do napowietrzonej Kasi dodajemy stopniowo budyń.

Krok 5

Pod koniec mieszania dodajemy kwasek rozpuszczony i alkohol wedle uznania.

Krok 6

Serek homogenizowany - pierwsza masa.

Krok 7

Gotową masę wykładamy na biszkopt (można robić to w tortownicy), na masę układamy owoce sezonowe.

Krok 8

Zalewamy tężejącą galaretką i chłodzimy

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • tortoletka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • tortoletka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • tortoletka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • tortoletka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • tortoletka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • tortoletka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • tortoletka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej