Tymbaliki drobiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tymbaliki drobiowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

4 ziarna

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj, następnie zalej 2 litrami zimnej wody i powoli zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj oczyszczoną włoszczyznę.

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr i gotuj powoli przez godzinę aż powstanie klarowny bulion.

Krok 3

Dodaj teraz przyprawy i gotuj ponowne 20 minut. Po tym czasie przecedź bulion najlepiej przez gazę lub drobne sito. Warzywa i mięso odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Odmierz bulion i do ciepłego dodaj żelatynę według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 5

Ugotowaną włoszczyznę pokrój w drobną kostkę, mięso oczyść z skóry i kości i również pokrój w kotkę.

Krok 6

Na dno foremek lub np. filiżanek połóż listki natki pietruszki, następnie wsyp warzywa pokrojone w kostkę, odcedzony groszek oraz mięso.

Krok 7

Całość zalej stygnącą galaretą i wstaw tymbaliki do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj wyjęte z foremek, najlepiej z chrzanem i pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tymbaliki drobiowe Tymbaliki drobiowe

Szukasz doskonałego sposobu na przygotowanie smacznej przekąski na przyjęcie? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na tymbaliki drobiowe. Mięso z kurczaka zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę i powoli gotuj do momentu, aż powstanie klarowny bulion. Następnie do odcedzonego i odmierzonego bulionu dodaj żelatynę. Dno przygotowanych foremek wyłóż listkami natki pietruszki i wsyp pokrojone w kostkę warzywa, odcedzony groszek oraz mięso. Dobrym pomysłem będzie także dodanie kawałków ugotowanego na twardo jajka. Schłodzoną galaretkę połóż na półmisku wyłożonym zielonymi liśćmi sałaty (całość koniecznie udekoruj gałązkami koperku lub listkami bazylii). Pamiętaj, że idealnymi dodatkami do gotowych tymbalików będą: cząstki cytryny, chrzan, świeże pieczywo lub sos tatarski. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować – ewentualnie mięso drobiowe zastąpić wieprzowiną, szynką, a nawet łososiem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku drobiową galaretkę. Życzymy smacznego.