Tymbaliki drobiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tymbaliki drobiowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

4 ziarna

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj, następnie zalej 2 litrami zimnej wody i powoli zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj oczyszczoną włoszczyznę.

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr i gotuj powoli przez godzinę aż powstanie klarowny bulion.

Krok 3

Dodaj teraz przyprawy i gotuj ponowne 20 minut. Po tym czasie przecedź bulion najlepiej przez gazę lub drobne sito. Warzywa i mięso odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Odmierz bulion i do ciepłego dodaj żelatynę według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 5

Ugotowaną włoszczyznę pokrój w drobną kostkę, mięso oczyść z skóry i kości i również pokrój w kotkę.

Krok 6

Na dno foremek lub np. filiżanek połóż listki natki pietruszki, następnie wsyp warzywa pokrojone w kostkę, odcedzony groszek oraz mięso.

Krok 7

Całość zalej stygnącą galaretą i wstaw tymbaliki do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj wyjęte z foremek, najlepiej z chrzanem i pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tymbaliki drobiowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tymbaliki drobiowe Tymbaliki drobiowe

Szukasz doskonałego sposobu na przygotowanie smacznej przekąski na przyjęcie? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na tymbaliki drobiowe. Mięso z kurczaka zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę i powoli gotuj do momentu, aż powstanie klarowny bulion. Następnie do odcedzonego i odmierzonego bulionu dodaj żelatynę. Dno przygotowanych foremek wyłóż listkami natki pietruszki i wsyp pokrojone w kostkę warzywa, odcedzony groszek oraz mięso. Dobrym pomysłem będzie także dodanie kawałków ugotowanego na twardo jajka. Schłodzoną galaretkę połóż na półmisku wyłożonym zielonymi liśćmi sałaty (całość koniecznie udekoruj gałązkami koperku lub listkami bazylii). Pamiętaj, że idealnymi dodatkami do gotowych tymbalików będą: cząstki cytryny, chrzan, świeże pieczywo lub sos tatarski. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować – ewentualnie mięso drobiowe zastąpić wieprzowiną, szynką, a nawet łososiem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku drobiową galaretkę. Życzymy smacznego.