Udka z kurczaka z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka z soczewicą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę kapary i natkę pietruszki.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 1

Krok 2

W garnku na porcji oliwy zeszkli cebulę dodaj puszkę pomidorów, soczewicę, czosnek, przyprawy Knorr, kapary i oliwki, sos delikatnie dopraw do smaku szczyptą soli.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Mięso umyj osusz natrzyj sola . Udka obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie tak aby każde udko nabrało złocistego koloru. Obsmażone udka przełóż do garnka z sosem. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlej 100 ml wody całość chwilę gotuj a następnie wodę przelej do garnka z kurczakiem.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę gotuj wszystko jeszcze 10 minut tak aby sos zrobił się gęstszy. 5. Gotowego kurczaka podawaj z sosem obficie oprószonego natka pietruszki.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Razem z cebulę możesz podsmażyć w garnku dowolne warzywa np. cukinię z papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Arancini
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z soczewicąUdka z kurczaka z soczewicą

Każdy domowy kucharz marzy o prostych i szybkich przepisach na obiad, które pozwolą nie tylko zaoszczędzić czas, ale także urozmaicić codzienne menu. Mamy na to radę! Przygotujcie udka z kurczaka z soczewicą, które spełnią wasze oczekiwania. Po pierwsze, ich przyrządzenie zajmie około pół godziny, a po drugie – z przepisem poradzi sobie nawet osoba dopiero stawiająca pierwsze kulinarne kroki! Do opisu tej potrawy należy także dodać niepowtarzalny smak i oryginalne połączenie składników. Zapraszamy na udka z kurczaka w nowej odsłonie. Będzie szybko, prosto i smacznie!

Dla kogo?

Udka z kurczaka z soczewicą to propozycja dla osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Udka możecie również zaserwować na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Pomidory pelati, które wykorzystujecie do przygotowania wielu potraw, zrywane są jedynie w najgorętsze dni. Mają głęboki smak, bez którego nie istnieją dania typowe dla kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia:

Do udek z kurczaka, oprócz cebuli, możecie dodać inne ulubione warzywa, takie jak cukinia czy papryka, które stworzą doskonały sos.