Udka z kurczaka z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka z soczewicą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę kapary i natkę pietruszki.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 1

Krok 2

W garnku na porcji oliwy zeszkli cebulę dodaj puszkę pomidorów, soczewicę, czosnek, przyprawy Knorr, kapary i oliwki, sos delikatnie dopraw do smaku szczyptą soli.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Mięso umyj osusz natrzyj sola . Udka obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie tak aby każde udko nabrało złocistego koloru. Obsmażone udka przełóż do garnka z sosem. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlej 100 ml wody całość chwilę gotuj a następnie wodę przelej do garnka z kurczakiem.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę gotuj wszystko jeszcze 10 minut tak aby sos zrobił się gęstszy. 5. Gotowego kurczaka podawaj z sosem obficie oprószonego natka pietruszki.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Razem z cebulę możesz podsmażyć w garnku dowolne warzywa np. cukinię z papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z soczewicąUdka z kurczaka z soczewicą

Każdy domowy kucharz marzy o prostych i szybkich przepisach na obiad, które pozwolą nie tylko zaoszczędzić czas, ale także urozmaicić codzienne menu. Mamy na to radę! Przygotujcie udka z kurczaka z soczewicą, które spełnią wasze oczekiwania. Po pierwsze, ich przyrządzenie zajmie około pół godziny, a po drugie – z przepisem poradzi sobie nawet osoba dopiero stawiająca pierwsze kulinarne kroki! Do opisu tej potrawy należy także dodać niepowtarzalny smak i oryginalne połączenie składników. Zapraszamy na udka z kurczaka w nowej odsłonie. Będzie szybko, prosto i smacznie!

Dla kogo?

Udka z kurczaka z soczewicą to propozycja dla osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Udka możecie również zaserwować na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Pomidory pelati, które wykorzystujecie do przygotowania wielu potraw, zrywane są jedynie w najgorętsze dni. Mają głęboki smak, bez którego nie istnieją dania typowe dla kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia:

Do udek z kurczaka, oprócz cebuli, możecie dodać inne ulubione warzywa, takie jak cukinia czy papryka, które stworzą doskonały sos.