
Składniki
800 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę kapary i natkę pietruszki.

Krok 2
W garnku na porcji oliwy zeszkli cebulę dodaj puszkę pomidorów, soczewicę, czosnek, przyprawy Knorr, kapary i oliwki, sos delikatnie dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 3
Mięso umyj osusz natrzyj sola . Udka obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie tak aby każde udko nabrało złocistego koloru. Obsmażone udka przełóż do garnka z sosem. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlej 100 ml wody całość chwilę gotuj a następnie wodę przelej do garnka z kurczakiem.

Krok 4
Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę gotuj wszystko jeszcze 10 minut tak aby sos zrobił się gęstszy. 5. Gotowego kurczaka podawaj z sosem obficie oprószonego natka pietruszki.


Dobra rada:
Razem z cebulę możesz podsmażyć w garnku dowolne warzywa np. cukinię z papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka z soczewicą
Każdy domowy kucharz marzy o prostych i szybkich przepisach na obiad, które pozwolą nie tylko zaoszczędzić czas, ale także urozmaicić codzienne menu. Mamy na to radę! Przygotujcie udka z kurczaka z soczewicą, które spełnią wasze oczekiwania. Po pierwsze, ich przyrządzenie zajmie około pół godziny, a po drugie – z przepisem poradzi sobie nawet osoba dopiero stawiająca pierwsze kulinarne kroki! Do opisu tej potrawy należy także dodać niepowtarzalny smak i oryginalne połączenie składników. Zapraszamy na udka z kurczaka w nowej odsłonie. Będzie szybko, prosto i smacznie!
Dla kogo?
Udka z kurczaka z soczewicą to propozycja dla osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Udka możecie również zaserwować na ciepłą, rodzinną kolację.
Czy wiesz, że?
Pomidory pelati, które wykorzystujecie do przygotowania wielu potraw, zrywane są jedynie w najgorętsze dni. Mają głęboki smak, bez którego nie istnieją dania typowe dla kuchni włoskiej.
Dla urozmaicenia:
Do udek z kurczaka, oprócz cebuli, możecie dodać inne ulubione warzywa, takie jak cukinia czy papryka, które stworzą doskonały sos.