Udka z kurczaka z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka z soczewicą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę kapary i natkę pietruszki.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 1

Krok 2

W garnku na porcji oliwy zeszkli cebulę dodaj puszkę pomidorów, soczewicę, czosnek, przyprawy Knorr, kapary i oliwki, sos delikatnie dopraw do smaku szczyptą soli.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Mięso umyj osusz natrzyj sola . Udka obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie tak aby każde udko nabrało złocistego koloru. Obsmażone udka przełóż do garnka z sosem. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlej 100 ml wody całość chwilę gotuj a następnie wodę przelej do garnka z kurczakiem.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę gotuj wszystko jeszcze 10 minut tak aby sos zrobił się gęstszy. 5. Gotowego kurczaka podawaj z sosem obficie oprószonego natka pietruszki.

Udka z kurczaka z soczewicą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Razem z cebulę możesz podsmażyć w garnku dowolne warzywa np. cukinię z papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z kurkami
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z soczewicąUdka z kurczaka z soczewicą

Każdy domowy kucharz marzy o prostych i szybkich przepisach na obiad, które pozwolą nie tylko zaoszczędzić czas, ale także urozmaicić codzienne menu. Mamy na to radę! Przygotujcie udka z kurczaka z soczewicą, które spełnią wasze oczekiwania. Po pierwsze, ich przyrządzenie zajmie około pół godziny, a po drugie – z przepisem poradzi sobie nawet osoba dopiero stawiająca pierwsze kulinarne kroki! Do opisu tej potrawy należy także dodać niepowtarzalny smak i oryginalne połączenie składników. Zapraszamy na udka z kurczaka w nowej odsłonie. Będzie szybko, prosto i smacznie!

Dla kogo?

Udka z kurczaka z soczewicą to propozycja dla osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Udka możecie również zaserwować na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Pomidory pelati, które wykorzystujecie do przygotowania wielu potraw, zrywane są jedynie w najgorętsze dni. Mają głęboki smak, bez którego nie istnieją dania typowe dla kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia:

Do udek z kurczaka, oprócz cebuli, możecie dodać inne ulubione warzywa, takie jak cukinia czy papryka, które stworzą doskonały sos.