Udziec z kurczaka w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziec z kurczaka w sosie kurkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

300 gramów

0.5 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, osącz i pokrój w paski. Polej sosem sojowym, posyp czosnkiem kolorowym, wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Krok 2

Grzyby świeże dokładnie oczyść - mrożonych nie musisz rozmrażać. Cebulą obierz i posiekaj. Na patelni albo w rondlu rogrzej masło, wrzuć mięso i smaż aż zacznie się rumienić. Dosyp cebulą, smaż jeszcze chwilę, mieszając, aż się zeszkli. Wlej ok. 1/2 szkl. wody i duś 15 minut.

Krok 3

Do podduszonego mięsa dodaj grzyby - świeże albo mrożone - małe wrzuć całe, większe możesz pokroić na mniejsze kawałki. Duś razem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i sos pieczeniowy Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj koperek.

Krok 4

Podawaj z makaronem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej