Udziec z kurczaka w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziec z kurczaka w sosie kurkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, osącz i pokrój w paski. Polej sosem sojowym, posyp czosnkiem kolorowym, wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Krok 2

Grzyby świeże dokładnie oczyść - mrożonych nie musisz rozmrażać. Cebulą obierz i posiekaj. Na patelni albo w rondlu rogrzej masło, wrzuć mięso i smaż aż zacznie się rumienić. Dosyp cebulą, smaż jeszcze chwilę, mieszając, aż się zeszkli. Wlej ok. 1/2 szkl. wody i duś 15 minut.

Krok 3

Do podduszonego mięsa dodaj grzyby - świeże albo mrożone - małe wrzuć całe, większe możesz pokroić na mniejsze kawałki. Duś razem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i sos pieczeniowy Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj koperek.

Krok 4

Podawaj z makaronem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej