Udziec z kurczaka w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziec z kurczaka w sosie kurkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

300 gramów

0.5 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, osącz i pokrój w paski. Polej sosem sojowym, posyp czosnkiem kolorowym, wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Krok 2

Grzyby świeże dokładnie oczyść - mrożonych nie musisz rozmrażać. Cebulą obierz i posiekaj. Na patelni albo w rondlu rogrzej masło, wrzuć mięso i smaż aż zacznie się rumienić. Dosyp cebulą, smaż jeszcze chwilę, mieszając, aż się zeszkli. Wlej ok. 1/2 szkl. wody i duś 15 minut.

Krok 3

Do podduszonego mięsa dodaj grzyby - świeże albo mrożone - małe wrzuć całe, większe możesz pokroić na mniejsze kawałki. Duś razem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i sos pieczeniowy Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj koperek.

Krok 4

Podawaj z makaronem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej