Udziec z kurczaka w sosie kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziec z kurczaka w sosie kurkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

300 gramów

0.5 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, osącz i pokrój w paski. Polej sosem sojowym, posyp czosnkiem kolorowym, wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Krok 2

Grzyby świeże dokładnie oczyść - mrożonych nie musisz rozmrażać. Cebulą obierz i posiekaj. Na patelni albo w rondlu rogrzej masło, wrzuć mięso i smaż aż zacznie się rumienić. Dosyp cebulą, smaż jeszcze chwilę, mieszając, aż się zeszkli. Wlej ok. 1/2 szkl. wody i duś 15 minut.

Krok 3

Do podduszonego mięsa dodaj grzyby - świeże albo mrożone - małe wrzuć całe, większe możesz pokroić na mniejsze kawałki. Duś razem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i sos pieczeniowy Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj koperek.

Krok 4

Podawaj z makaronem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziec z kurczaka w sosie kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej