Walentynkowy tort z kremem karpatkowym i owocami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

415

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 sztuk

1 opakowanie

0 gramów

0.75 opakowania

1.5 opakowania

1 opakowanie

2.5 łyżki

1 szczypta

krem:

100 mililitrów

3 szklanki

5 sztuk

1.25 szklanki

0.75 szklanki

1.5 opakowania

4.5 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kremu: Obydwie mąki, żółtka i pół szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zmiksowaną masę, chwilę gotować, ciągle mieszając (aż zgęstnieje) i odstawić do wystygnięcie.

Krok 2

Miękką Kasię utrzeć na puch, dodając stopniowo letni budyń. Na koniec do kremu dodać kieliszek brandy.

Krok 3

Przygotowanie biszkoptu: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodawać stopniowo żółtka i delikatnie mieszać łyżką (od spodu do góry).

Krok 4

Sypkie produkty (mąkę, budyń, proszek do pieczenia i kakao) przesiać do jednej miski, wymieszać, dodać do gotowej masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Krok 5

Przelać do tortownicy i piec w 175 st. C przez około 30 - 35 minut.

Krok 6

Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdy blat nasączamy sokiem z wiśni i ananasa. Smarujemy pierwszy blat kremem i przekładamy owocami, z drugim postępujemy tak samo. Trzeci nasączamy i pokrywamy go i boki tortu pozostałym kremem, wierzch dekorujemy pozostałymi owocami.

Krok 7

Tort wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej