Ciasta z warzywami - przepisy na warzywne wypieki | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z warzywami

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z warzywamiCiasta z warzywami

Warzywa stają się coraz popularniejszymi dodatkami do słodkich ciast. Często wykorzystuje się je w przepisach bezglutenowych, ponieważ pozwalają na pieczenie bez mąki. Popularne są również w kuchni wegańskiej – zwłaszcza te, które wiążą składniki i nie wymagają użycia jaj, jak np. fasola. Do ciast pasuje bardzo dobrze dodatek marchewki – nadaje ona słodyczy i wilgotności. Sprawdza się szczególnie w wypiekach z migdałami, kremami, serowymi masami i czekoladą. Dodaj do niej korzennych przypraw, a otrzymasz ciasto przypominające piernik. Upieczesz z niej również keks. Dodaj bakalie i mąkę orzechową. Do dekoracji ciast marchewkowych dobrze pasuje lukier oraz cukier puder. Piekąc miękkie ciasta, takie jak sernik, wykorzystaj dynię – jej delikatny smak oraz konsystencja sprawiają, że ciasto jest gładkie, słodkie i zyskuje pomarańczowy kolor. Podkreślisz go dodatkiem kurkumy. Z dyni przygotujesz też ciasto bez mąki, z dodatkiem śmietany, jajek i pomarańczy. Doskonale sprawdzi się ono podane na deser. Jeśli chcesz użyć dyni do ciast, wybieraj dowolny gatunek tego warzywa. Sprawdzi się np. piżmowa albo hokkaido. Słodkimi warzywami o delikatnej konsystencji są także bataty. Ciasta z ich dodatkiem są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Bataty to słodkie ziemniaki, konsystencją przypominające polskie odmiany, jednak delikatniejsze – w smaku nieco przypominają marchewkę. Zrobisz z nich smaczny krem do kruchej tarty. Do wszelkich ciast z dynią i batatami pasuje dodatek orzechów oraz prażonych pestek słonecznika. Ich kawałki podawaj z dodatkiem kremu z mascarpone albo łyżką bitej śmietany. Do ciast wykorzystasz także buraki albo ziemniaki. I jedne, i drugie dodadzą wypiekom miękkości, a buraki dodatkowo zabarwią ciasto. Sprawdź, jak wygląda i smakuje np. buraczkowy biszkopt. Pokrój go na cienkie blaty i przygotuj na jego bazie tort. Smaczny będzie też bez dodatków, udekorowany jedynie cukrem pudrem albo lukrem królewskim. Ciasta upieczesz również z dodatkiem cukinii czy szpinaku. Sprawdź nasze przepisy i zobacz, w jaki sposób wykorzystać warzywa do przygotowania wypieków.