Ciasta z warzywami - przepisy na warzywne wypieki | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z warzywami

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z warzywamiCiasta z warzywami

Warzywa stają się coraz popularniejszymi dodatkami do słodkich ciast. Często wykorzystuje się je w przepisach bezglutenowych, ponieważ pozwalają na pieczenie bez mąki. Popularne są również w kuchni wegańskiej – zwłaszcza te, które wiążą składniki i nie wymagają użycia jaj, jak np. fasola. Do ciast pasuje bardzo dobrze dodatek marchewki – nadaje ona słodyczy i wilgotności. Sprawdza się szczególnie w wypiekach z migdałami, kremami, serowymi masami i czekoladą. Dodaj do niej korzennych przypraw, a otrzymasz ciasto przypominające piernik. Upieczesz z niej również keks. Dodaj bakalie i mąkę orzechową. Do dekoracji ciast marchewkowych dobrze pasuje lukier oraz cukier puder. Piekąc miękkie ciasta, takie jak sernik, wykorzystaj dynię – jej delikatny smak oraz konsystencja sprawiają, że ciasto jest gładkie, słodkie i zyskuje pomarańczowy kolor. Podkreślisz go dodatkiem kurkumy. Z dyni przygotujesz też ciasto bez mąki, z dodatkiem śmietany, jajek i pomarańczy. Doskonale sprawdzi się ono podane na deser. Jeśli chcesz użyć dyni do ciast, wybieraj dowolny gatunek tego warzywa. Sprawdzi się np. piżmowa albo hokkaido. Słodkimi warzywami o delikatnej konsystencji są także bataty. Ciasta z ich dodatkiem są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Bataty to słodkie ziemniaki, konsystencją przypominające polskie odmiany, jednak delikatniejsze – w smaku nieco przypominają marchewkę. Zrobisz z nich smaczny krem do kruchej tarty. Do wszelkich ciast z dynią i batatami pasuje dodatek orzechów oraz prażonych pestek słonecznika. Ich kawałki podawaj z dodatkiem kremu z mascarpone albo łyżką bitej śmietany. Do ciast wykorzystasz także buraki albo ziemniaki. I jedne, i drugie dodadzą wypiekom miękkości, a buraki dodatkowo zabarwią ciasto. Sprawdź, jak wygląda i smakuje np. buraczkowy biszkopt. Pokrój go na cienkie blaty i przygotuj na jego bazie tort. Smaczny będzie też bez dodatków, udekorowany jedynie cukrem pudrem albo lukrem królewskim. Ciasta upieczesz również z dodatkiem cukinii czy szpinaku. Sprawdź nasze przepisy i zobacz, w jaki sposób wykorzystać warzywa do przygotowania wypieków.