Wegańskie szaszłyki z kawałkami roślinnego a'la kurczaka z dipem guacamole
NOWY PRZEPIS
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
160 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj patyczki do szaszłyków. Włóż je do miski z zimną wodą na 15 minut.
Krok 2
Na wcześniej namoczone patyczki nakładaj kawałki roślinnego a'la kurczaka.
Krok 3
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i zbierz miąższ łyżką. Pokrój drobno lub rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z limonki.
Krok 4
Pomidora pokrój drobno, kolendrę posiekaj i wymieszaj z awokado. Dopraw guacamole solą oraz pieprzem.
Krok 5
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i zrumień wegańskie szaszłyki ze wszystkich stron. Podawaj z guacamole.

Dobra rada:
Do guacamole doskonale posuje świeże zielone lub czerwone chili. Danie może być świetną przekąską.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie szaszłyki z kawałkami roślinnego a'la kurczaka z dipem guacamole
Szaszłyki kojarzymy przede wszystkim z sezonem grillowym, podczas którego stanowią jedną z ważniejszych potraw serwowanych na plenerowych przyjęciach. Pamiętajcie jednak, że danie to świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy aura nie pozwala na długie imprezy w stylu barbecue. Wystarczy wykorzystać grill elektryczny, piekarnik lub zwykłą patelnię, by przygotować szaszłyki z roślinnego kurczaka z dipem guacamole, także w wersji wege, którą chcemy wam dziś zaproponować. To świetna alternatywa dla klasycznych mięsnych potraw. Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że wegańskie szaszłyki z guacamole będą często gościć na waszych stołach.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla osób gustujących w nowoczesnej, aromatycznej i pysznej kuchni roślinnej. Wegańskie szaszłyki z roślinnego kurczaka z dipem guacamole posmakują także tym z was, którzy szukają ciekawych pomysłów na przystawki, dodatki czy dania główne.
Na jaką okazję?
Jak wspomnieliśmy – na imprezę, ale nie tylko! Szaszłyki z wegańskim kurczakiem są doskonałą propozycją na codzienny obiad czy też ciepłą, romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Awokado znane jest także pod niezbyt popularną nazwą smaczliwka wdzięczna. To roślina, którą wykorzystywano już 7 tysięcy lat przed naszą erą.
Dla urozmaicenia:
Czerwone lub zielone świeże chili jest idealnym dodatkiem do guacamole. Szaszłyki wege z roślinnym kurczakiem możecie zaserwować nie tylko w formie dania głównego, ale także jako przekąskę.