Szaszłyki wegetariańskie: przepis wegański z patelni | przepisy.pl pixel

Wegańskie szaszłyki z roślinnego „kurczaka” z dipem guacamole

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj patyczki do szaszłyków. Włóż je do miski z zimną wodą na 15 minut.

Krok 2

Na wcześniej namoczone patyczki nakładaj kawałki Chickened Out Chunks.

Krok 3

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i zbierz miąższ łyżką. Pokrój drobno lub rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z limonki.

Krok 4

Pomidora pokrój drobno, kolendrę posiekaj i wymieszaj z awokado. Dopraw guacamole solą oraz pieprzem.

Krok 5

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i zrumień wegańskie szaszłyki ze wszystkich stron. Podawaj z guacamole.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do guacamole doskonale posuje świeże zielone lub czerwone chili. Danie może być świetną przekąską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
63 osoby oglądają przepis:
Quesadilla z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie szaszłyki z roślinnego  „kurczaka” z dipem guacamoleWegańskie szaszłyki z roślinnego „kurczaka” z dipem guacamole

Szaszłyki kojarzymy przede wszystkim z sezonem grillowym, podczas którego stanowią jedną z ważniejszych potraw serwowanych na plenerowych przyjęciach. Pamiętajcie jednak, że danie to świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy aura nie pozwala na długie imprezy w stylu barbecue. Wystarczy wykorzystać grill elektryczny, piekarnik lub zwykłą patelnię, by przygotować szaszłyki z rośłinnego kurczaka z dipem guacamole, także w wersji wege, którą chcemy wam dziś zaproponować. To świetna alternatywa dla klasycznych mięsnych potraw. Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że wegańskie szaszłyki z guacamole będą często gościć na waszych stołach.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla osób gustujących w nowoczesnej, aromatycznej i pysznej kuchni roślinnej. Wegańskie szaszłyki z roślinnego kurczaka z dipem guacamole posmakują także tym z was, którzy szukają ciekawych pomysłów na przystawki, dodatki czy dania główne.

Na jaką okazję?

Jak wspomnieliśmy – na imprezę, ale nie tylko! Szaszłyki z wegańskim kurczakiem są doskonałą propozycją na codzienny obiad czy też ciepłą, romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Awokado znane jest także pod niezbyt popularną nazwą smaczliwka wdzięczna. To roślina, którą wykorzystywano już 7 tysięcy lat przed naszą erą.

Dla urozmaicenia:

Czerwone lub zielone świeże chili jest idealnym dodatkiem do guacamole. Szaszłyki wege z roślinnym kurczakiem możecie zaserwować nie tylko w formie dania głównego, ale także jako przekąskę.