Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 szklanek

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

0.8 kilograma

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso włożyć do wrzącej wody zagotowanej z kostkami bulionowymi ( chodzi o to by pory w mięsie sie zamknęły i ugotowane pozostało soczyste ).Gotować aż mięso będzie miękkie ( ok. 1.5 godziny na małym gazie ).

Krok 2

Korniszony pokroić w drobną kostkę .W garnuszku rozgrzać masło i smażyć na nim korniszony ( odrobinę zostawić do dekoracji).Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania i śmietanką . Gotować 10 minut. Zasypać zasmażka błyskawiczną . Doprawić do smaku cukrem.

Krok 3

Wyjąć mięso i pokroić w plastry .Podawać z ziemniakami puree oblane sosem i posypane resztą pokrojonych korniszonów.

Krok 4

Resztę wywaru wykorzystać na zrobienie zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej