Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
6 szklanek
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
0.8 kilograma
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso włożyć do wrzącej wody zagotowanej z kostkami bulionowymi ( chodzi o to by pory w mięsie sie zamknęły i ugotowane pozostało soczyste ).Gotować aż mięso będzie miękkie ( ok. 1.5 godziny na małym gazie ).
Krok 2
Korniszony pokroić w drobną kostkę .W garnuszku rozgrzać masło i smażyć na nim korniszony ( odrobinę zostawić do dekoracji).Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania i śmietanką . Gotować 10 minut. Zasypać zasmażka błyskawiczną . Doprawić do smaku cukrem.
Krok 3
Wyjąć mięso i pokroić w plastry .Podawać z ziemniakami puree oblane sosem i posypane resztą pokrojonych korniszonów.
Krok 4
Resztę wywaru wykorzystać na zrobienie zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej