Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.8 kilograma

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

6 szklanek

1 szklanka

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso włożyć do wrzącej wody zagotowanej z kostkami bulionowymi ( chodzi o to by pory w mięsie sie zamknęły i ugotowane pozostało soczyste ).Gotować aż mięso będzie miękkie ( ok. 1.5 godziny na małym gazie ).

Krok 2

Korniszony pokroić w drobną kostkę .W garnuszku rozgrzać masło i smażyć na nim korniszony ( odrobinę zostawić do dekoracji).Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania i śmietanką . Gotować 10 minut. Zasypać zasmażka błyskawiczną . Doprawić do smaku cukrem.

Krok 3

Wyjąć mięso i pokroić w plastry .Podawać z ziemniakami puree oblane sosem i posypane resztą pokrojonych korniszonów.

Krok 4

Resztę wywaru wykorzystać na zrobienie zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina gotowana w sosie korniszonowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej