
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
8 szklanek
10 sztuk
20 sztuk
280 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Idealny deserek na słoneczne dni. Łatwy oraz szybki w zrobieniu na spotkanie z przyjaciółkami lub dla najmłodszych.
Krok 2
Po ubiciu bitej śmietany skropl ją sokiem z cytryny. Następnie włóż do lodówki (trzymaj ją tam tak długo, aż uznasz, że jest wystarczająco zimna).
Krok 3
Umyj owoce. Pokrój śliwki na ćwiartki, banany, truskawki i kiwi w plastry. Borówki, porzeczki i agrest pozostaw w naturalnej postaci.
Krok 4
Maliny zmiksuj na mus.
Krok 5
Mus malinowy połóż na dół naczynia, w którym będziesz podawać. Resztę owoców wrzuć i pomieszaj z bitą śmietaną. Górę przystrój bazylią, doda ona rześkości potrawie oraz nada smaku słonecznej Italii. Danie podaj niedługo po wykonaniu. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej