
Składniki
1 sztuka
null
null
150 gramów
1 szklanka
300 gramów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
300 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z cykorii usuń wierzchnie liście i pokrój w poprzek w ćwiartki.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż cykorię, przykryj folią aluminiową i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Krok 3
Filet z indyka pokrój w paski.
Krok 4
Cebulę posiekaj i wymieszaj z rozkruszoną kostką Knorra, następnie usmaż na oleju.
Krok 5
Usmażoną cebulę przełóż na cykorię, przykryj folią i odstaw.
Krok 6
Z masła i mąki zrób zasmażkę i dodaj mleko. Wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, musztardy i szałwię, dopraw i wymieszaj.
Krok 7
Zrobionym sosem polej cykorię, posyp startym żółtym serem.
Krok 8
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej