Zapiekana cykoria z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cykoria z indykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

150 gramów

1 szklanka

300 gramów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cykorii usuń wierzchnie liście i pokrój w poprzek w ćwiartki.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż cykorię, przykryj folią aluminiową i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Krok 3

Filet z indyka pokrój w paski.

Krok 4

Cebulę posiekaj i wymieszaj z rozkruszoną kostką Knorra, następnie usmaż na oleju.

Krok 5

Usmażoną cebulę przełóż na cykorię, przykryj folią i odstaw.

Krok 6

Z masła i mąki zrób zasmażkę i dodaj mleko. Wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, musztardy i szałwię, dopraw i wymieszaj.

Krok 7

Zrobionym sosem polej cykorię, posyp startym żółtym serem.

Krok 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej