
Składniki
1 sztuka
null
null
150 gramów
1 szklanka
300 gramów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
300 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z cykorii usuń wierzchnie liście i pokrój w poprzek w ćwiartki.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż cykorię, przykryj folią aluminiową i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Krok 3
Filet z indyka pokrój w paski.
Krok 4
Cebulę posiekaj i wymieszaj z rozkruszoną kostką Knorra, następnie usmaż na oleju.
Krok 5
Usmażoną cebulę przełóż na cykorię, przykryj folią i odstaw.
Krok 6
Z masła i mąki zrób zasmażkę i dodaj mleko. Wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, musztardy i szałwię, dopraw i wymieszaj.
Krok 7
Zrobionym sosem polej cykorię, posyp startym żółtym serem.
Krok 8
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej






























