Zapiekana cykoria z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cykoria z indykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

150 gramów

1 szklanka

300 gramów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cykorii usuń wierzchnie liście i pokrój w poprzek w ćwiartki.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż cykorię, przykryj folią aluminiową i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Krok 3

Filet z indyka pokrój w paski.

Krok 4

Cebulę posiekaj i wymieszaj z rozkruszoną kostką Knorra, następnie usmaż na oleju.

Krok 5

Usmażoną cebulę przełóż na cykorię, przykryj folią i odstaw.

Krok 6

Z masła i mąki zrób zasmażkę i dodaj mleko. Wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, musztardy i szałwię, dopraw i wymieszaj.

Krok 7

Zrobionym sosem polej cykorię, posyp startym żółtym serem.

Krok 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cykoria z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej