
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
800 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obierz i pokrój w plasterki, posyp solą i odłóż do momentu aż puszczą sok. W tym czasie pokrój cebule na krążki i podsmaż na oliwie razem z mięsem, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
Krok 2
Czosnek posiekaj drobno z natką, dodaj do mięsa razem z pokrojonymi kostkę, odsączonymi pomidorami. Podlej wodą i duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Krok 3
Bakłażany obsusz czystą ściereczką i podsmaż na osobnej patelni na złocisty kolor. Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i na sam spód ułóż część podpieczonych plastrów bakłażana. Przykryj mięsnym farszem i na wierzchu ułóż drugą warstwę bakłażanów.
Krok 4
Surowe jajka wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku. Zalej zapiekankę i oprósz startym żółtym serem.
Krok 5
Zapiekaj musakę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.. 40-45 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej