
Składniki
250 gramów
250 gramów
200 gramów
2 sztuki
250 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
250 mililitrów
0.5 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Kroimy pieczarki,cebule i paprykę. Robimy tzw. farsz: mięso smażymy na oleju, dodajemy do tego cebule,pieczarki i wsypujemy pół paczki przyprawy gyros. Wszystko razem smażymy przez około 15 minut.
Krok 2
Następnie robimy sos czosnkowy. Wlewamy całość śmietany do miseczki, dodajemy 2 łyżki czubate majonezu,pół główki wyciśniętego czosnku (można dodać więcej w zależności od smaku),oregano lub bazylię,cukier i sól.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na ok.10 minut.
Krok 3
Przygotowujemy jedno naczynie żaroodporne,smarujemy je w wewnątrz masłem lub margaryną. Na spód kładziemy makaron tak aby dno było całe zakryte i polewamy sosem czosnkowym.Na to kładziemy już gotowy farsz,kukurydzę i paprykę.Znów polewamy sosem czosnkowym. Następnie znowu kładziemy makaron, robimy tak, aż skończą się nam wszystkie składniki. Na samą górę dodajemy starty ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























