Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Autor: Karolina Januszewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

200 gramów

2 sztuki

250 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Kroimy pieczarki,cebule i paprykę. Robimy tzw. farsz: mięso smażymy na oleju, dodajemy do tego cebule,pieczarki i wsypujemy pół paczki przyprawy gyros. Wszystko razem smażymy przez około 15 minut.

Krok 2

Następnie robimy sos czosnkowy. Wlewamy całość śmietany do miseczki, dodajemy 2 łyżki czubate majonezu,pół główki wyciśniętego czosnku (można dodać więcej w zależności od smaku),oregano lub bazylię,cukier i sól.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na ok.10 minut.

Krok 3

Przygotowujemy jedno naczynie żaroodporne,smarujemy je w wewnątrz masłem lub margaryną. Na spód kładziemy makaron tak aby dno było całe zakryte i polewamy sosem czosnkowym.Na to kładziemy już gotowy farsz,kukurydzę i paprykę.Znów polewamy sosem czosnkowym. Następnie znowu kładziemy makaron, robimy tak, aż skończą się nam wszystkie składniki. Na samą górę dodajemy starty ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej