Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Autor: Karolina Januszewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

200 gramów

2 sztuki

250 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Kroimy pieczarki,cebule i paprykę. Robimy tzw. farsz: mięso smażymy na oleju, dodajemy do tego cebule,pieczarki i wsypujemy pół paczki przyprawy gyros. Wszystko razem smażymy przez około 15 minut.

Krok 2

Następnie robimy sos czosnkowy. Wlewamy całość śmietany do miseczki, dodajemy 2 łyżki czubate majonezu,pół główki wyciśniętego czosnku (można dodać więcej w zależności od smaku),oregano lub bazylię,cukier i sól.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na ok.10 minut.

Krok 3

Przygotowujemy jedno naczynie żaroodporne,smarujemy je w wewnątrz masłem lub margaryną. Na spód kładziemy makaron tak aby dno było całe zakryte i polewamy sosem czosnkowym.Na to kładziemy już gotowy farsz,kukurydzę i paprykę.Znów polewamy sosem czosnkowym. Następnie znowu kładziemy makaron, robimy tak, aż skończą się nam wszystkie składniki. Na samą górę dodajemy starty ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej