Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Autor: Karolina Januszewska

ratingratingratingratingrating

1

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

200 gramów

2 sztuki

250 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Kroimy pieczarki,cebule i paprykę. Robimy tzw. farsz: mięso smażymy na oleju, dodajemy do tego cebule,pieczarki i wsypujemy pół paczki przyprawy gyros. Wszystko razem smażymy przez około 15 minut.

Krok 2

Następnie robimy sos czosnkowy. Wlewamy całość śmietany do miseczki, dodajemy 2 łyżki czubate majonezu,pół główki wyciśniętego czosnku (można dodać więcej w zależności od smaku),oregano lub bazylię,cukier i sól.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na ok.10 minut.

Krok 3

Przygotowujemy jedno naczynie żaroodporne,smarujemy je w wewnątrz masłem lub margaryną. Na spód kładziemy makaron tak aby dno było całe zakryte i polewamy sosem czosnkowym.Na to kładziemy już gotowy farsz,kukurydzę i paprykę.Znów polewamy sosem czosnkowym. Następnie znowu kładziemy makaron, robimy tak, aż skończą się nam wszystkie składniki. Na samą górę dodajemy starty ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej