Zapiekanka serowo-ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka serowo-ziemniaczana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, ostudź i pokrój w kostkę.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż ziemniaki. Resztę masła połóż na wierzch ziemniaków.

Krok 3

Posiekaj czosnek i posyp nim ziemniaki.

Krok 4

Całość dopraw papryka w proszku i Przyprawą Knorr.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka serowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej