Zapiekanka śródziemnomorska

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

500 gramów

3 sztuki

sos:

0 gramów

2 łyżki

0 gramów

1 szklanka

2 łyżki

0 gramów

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj, pokrój w poprzek na cienkie plastry, lekko przesmaż na patelni.

Zapiekanka śródziemnomorska - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

Zapiekanka śródziemnomorska - Krok 2

Krok 3

Mielone mięso włóż na rozgrzaną patelnię, dodaj Kasię, drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i smaż przez ok. 15 minut. Na koniec dodaj pomidory i przecier, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.

Zapiekanka śródziemnomorska - Krok 3

Krok 4

Żaroodporną formę wysmaruj Kasią i obsyp bułką tartą. Układaj na przemian warstwy z bakłażana i mięsa, lekko przesypując tartym żółtym serem. Ostatnia warstwa powinna składać się z bakłażanów.

Zapiekanka śródziemnomorska - Krok 4

Krok 5

Przygotować beszamel. W rondelku rozpuść Kasię, wsyp mąkę i wymieszaj. Gdy powstanie gładka masa, ciągle mieszając, wlewaj letnie mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Zestaw z ognia i przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Zapiekanka śródziemnomorska - Krok 5

Krok 6

Zapiekankę polej sosem beszamelowym i posyp pozostałym tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekaj około 30 min.

Zapiekanka śródziemnomorska - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Wszedzie gdzie Baklażan to lol :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej