Zapiekanka z makaronu cannelloni i mięsa mielonego – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cannelloni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

50 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

2 szklanki

30 dekagramów

2 sztuki

1 łyżka

50 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i duś przez 10 minut.

Krok 3

Dodaj mięso, przypraw i duś przez 15 minut. Zostaw masę do ostygnięcia.

Krok 4

Mięsem napełnij rurki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż pozostały farsz.

Krok 5

Mąkę podsmaż na reszcie oleju, wlej mleko i zagotuj. Dodaj pomidory z zalewą i koncentrat. Wszystko wymieszaj i dopraw.

Krok 6

Makaron zalej sosem, posyp serem i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z  cannelloni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej