
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 litr
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.

Krok 3
Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz Knorr.

Krok 4
Całość zagotuj i dopraw gałką muszkatołową Knorr. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.

Krok 5
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.

Krok 6
Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Odczekaj kilka minut aż zapiekanka ziemniaczana trochę ostygnie.


Dobra rada:
Zapiekanka ziemniaczana smakuje wybornie w towarzystwie surówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana
Pieczonki, prażonki a może po prostu zapiekanka ziemniaczana? Jak w twoim regionie nazywa się pokrojone w plastry ziemniaki zapieczone z boczkiem i cebulą? Oryginalny przepis każe umieścić je w kociołku żeliwnym wyściełanym liśćmi kapusty i wstawić do ogniska, ale możesz też pobawić się konwekcją i zrobić je w domu, nieco modyfikując przepis. To tani i błyskawiczny sposób na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane bardzo lubią towarzystwo kremowych, czosnkowo-serowych sosów. By taki zrobić, wystarczy mieć Fix Naturalnie Smaczne Zapiekanka Ziemniaczana Knorr oraz trochę śmietany, jako bazę sosu. Miłośnicy mięsa niech do zapiekanki dorzucą kawałki boczku, tłustej szynki lub pokojoną w plastry kiełbasę, a amatorzy zieleniny mogą wzbogacić ten przepis o liście szpinaku lub plastry cukinii. Do dania zaserwuj kwaśne mleko lub kefir. Smacznego!