Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

192

3595 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4572 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6086 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 mililitrów

60 mililitrów

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

450 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w drobna kostkę podziel na dwie części. Jedną obsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki. Smaż chwile po czym zalej kremowym i doprawionym sosem stworzonym z fixu, śmietany i 100 ml wody. Całość gotuj jeszcze dwie trzy minuty aż sos dobrze zgęstnieje. Wszystko razem odstaw na chwilę na bok.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - Krok 1

Krok 2

W drugim garnku podsmaż pozostałą część cebuli, dodaj mięso mielone, dopraw je do smaku dodając przyprawę do mięs. Mięso smaż tak długo aż będzie złociste.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - Krok 2

Krok 3

Brokuły pokrój w małe różyczki, a następnie sparz je w gotującej się wodzie.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - Krok 3

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu ułóż połowę ziemniaków, dobrze je przy tym uciskając. Na ziemniaki nałóż mięso mielone, całość przykryj pozostałymi ziemniakami, na wierzch wyłóż sparzone brokuły, posyp je po wierzchu startym serem.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz przez około 40 minut w 190*C, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folie aby ser mógł się zapiec.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Sebastian  gmur

    Sebastian gmur, 24.02.2018

    40minut to zdecydowanie za mało minimum 99minut chyba że ziemniaczki wcześniej duszone w sosie 30minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna D-a

    Joanna D-a, 19.10.2017

    Moim zdaniem 40 min na surowe ziemniaki to zdecydowanie za krótko. Ziemniaki po tym czasie były jeszcze twarde!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rudek

    Iwona Rudek, 22.10.2016

    Super wygląda musi być smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Łagoda

    Agnieszka Łagoda , 26.04.2016

    2v 2 2 2 2 2v2v v2v2 2

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Łagoda

    Agnieszka Łagoda , 26.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Łagoda

    Agnieszka Łagoda , 26.04.2016

    v1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Łagoda

    Agnieszka Łagoda , 26.04.2016

    1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Łagoda

    Agnieszka Łagoda , 26.04.2016

    VW v v22v 22v 222 22 22 V 2v2 V 2v2 12 V 13 2 21v v22v v22v v22v 2v2 bvv 2 vbv2

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Woźniak

    Agnieszka Woźniak , 09.04.2016

    Bardzo dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom Garnek

    Tom Garnek, 19.01.2016

    zwróćcie uwagę na twardość

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena  bożena

    Bożena bożena, 29.12.2015

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Stefańska

    Asia Stefańska, 29.12.2015

    jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Wesołowska

    Iza Wesołowska, 06.11.2015

    ....przed pieczeniem, przez kilka minut na patelni grilowej. Nie będą surowe i zyskają lepszy smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Wesołowska

    Iza Wesołowska, 06.11.2015

    Polecam grillować ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ejzert

    Małgorzata Ejzert, 29.08.2015

    Ekstra smak,bardzo łatwe w przygotowaniu danie;-)Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Szulc

    Wiktoria Szulc, 20.07.2015

    bardzo dobra potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina  Fiedoruk

    Karolina Fiedoruk , 15.07.2015

    Gdy się piecze w elektrycznym piekarniku ziemniaki po 40 minutach są jeszcze surowe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułamiZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami

Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie pełne warzyw, które można łatwo modyfikować. Sprawdź wariant z mięsem mielonym i brokułami – będzie idealny na codzienny obiad. Przygotowania rozpocznij od wyboru ziemniaków – sprawdzą się takie odmiany jak np. reginy i cykady – mają mało skrobi, nie rozpadają się, a przez to są odpowiednie do zapiekania. Pokrój je w plastry i smaż na patelni razem z cebulą, a po chwili dodaj aromatyczny sos, który połączy składniki. W drugim garnku przyrządź mięso mielone, dopraw go do smaku pieprzem, i smaż do momentu, aż nabierze złocistego koloru. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułóż połowę przygotowanych wcześniej ziemniaków, przełóż je mięsem i przykryj pozostałymi ziemniakami. Na wierzchu połóż sparzone wcześniej brokuły i posyp starty serem – wykorzystaj np. grana padano. Zapiekankę zakryj folią aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz przez kilkadziesiąt minut, a na chwilę przed końcem zdejmij folię, aby ser mógł się zapiec. Jak urozmaicić smak potrawy? Możesz ją polać sosem czosnkowym. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie pomocny – smacznego.