
Składniki
300 gramów
2 łyżki
6 sztuk
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
400 gramów
6 łyżek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój prostokąty. Ugotuj w wodzie aż będą miękkie. Następnie wystudź i przełóż do miski. Dopraw przyprawą Knorr oraz oliwą.
Krok 2
Paprykę, grzyby i dymkę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół i przełóż wszystko do miski z ziemniakami. Dodaj również listki szpinaku.
Krok 3
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i obierz. Pokrój w mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
Ser i szynkę pokrój na plasterki i ułóż w małych naczyniach do zapiekania.
Krok 5
Na wierzchu połóż surowe jajko o zapiekaj przez ok 10 minut w 180 stopniach aż jajko się zetnie. Na wierzchu ułóż mieszankę warzyw oraz awokado. Podawaj od razu z sosem czosnkowy i chilli na boku.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany ser Raclette z jajkiem
W przepisie skrywa się znacznie więcej pysznych składników niż tylko jajko i apetycznie ciągnący się ser. Grzyby i warzywa zamieniają go w pomysłowe danie, którego każdy kęs ujawnia kolejne smaki. Będzie się działo!
Dla kogo?
Kucharze-odkrywcy, którzy nie znoszą nudy w kuchni, powinni od razu wypróbować tę recepturę. Nawet osoby, które nie przepadają za warzywami, będą prosić o dokładkę. Lepiej przygotować się na to od razu.
Na jaką okazję?
Porcje przygotowane w niewielkich naczyniach zamieniają się w niezrównaną przystawkę na gorąco. Rodzinne uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy, również kulinarnej! Znakomity pomysł na kolację, która zaimponuje drugiej połówce.
Czy wiesz, że?
Nie ma powodów, by bać się słodkich ziemniaków w wytrawnych daniach. Wśród wielu odmian na szczególną uwagę zasługuje batat. Funkcjonuje też jako wilec ziemniaczany, kūmara lub patat.
Dla urozmaicenia:
Do roztapiania znakomicie nadają się sery gruyere, ementaler, cheddar i gouda.