Raclette - przepis z ziemniakami: szwajcarski | Przepisy.pl pixel

Zapiekany ser Raclette z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

400 gramów

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój prostokąty. Ugotuj w wodzie aż będą miękkie. Następnie wystudź i przełóż do miski. Dopraw przyprawą Knorr oraz oliwą.

Krok 2

Paprykę, grzyby i dymkę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół i przełóż wszystko do miski z ziemniakami. Dodaj również listki szpinaku.

Krok 3

Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i obierz. Pokrój w mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.

Krok 4

Ser i szynkę pokrój na plasterki i ułóż w małych naczyniach do zapiekania.

Krok 5

Na wierzchu połóż surowe jajko o zapiekaj przez ok 10 minut w 180 stopniach aż jajko się zetnie. Na wierzchu ułóż mieszankę warzyw oraz awokado. Podawaj od razu z sosem czosnkowy i chilli na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ser Raclette z jajkiemZapiekany ser Raclette z jajkiem

W przepisie skrywa się znacznie więcej pysznych składników niż tylko jajko i apetycznie ciągnący się ser. Grzyby i warzywa zamieniają go w pomysłowe danie, którego każdy kęs ujawnia kolejne smaki. Będzie się działo!

Dla kogo?

Kucharze-odkrywcy, którzy nie znoszą nudy w kuchni, powinni od razu wypróbować tę recepturę. Nawet osoby, które nie przepadają za warzywami, będą prosić o dokładkę. Lepiej przygotować się na to od razu.

Na jaką okazję?

Porcje przygotowane w niewielkich naczyniach zamieniają się w niezrównaną przystawkę na gorąco. Rodzinne uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy, również kulinarnej! Znakomity pomysł na kolację, która zaimponuje drugiej połówce.

Czy wiesz, że?

Nie ma powodów, by bać się słodkich ziemniaków w wytrawnych daniach. Wśród wielu odmian na szczególną uwagę zasługuje batat. Funkcjonuje też jako wilec ziemniaczany, kūmara lub patat.

Dla urozmaicenia:

Do roztapiania znakomicie nadają się sery gruyere, ementaler, cheddar i gouda.