Raclette - przepis z ziemniakami: szwajcarski | Przepisy.pl pixel

Zapiekany ser Raclette z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

400 gramów

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój prostokąty. Ugotuj w wodzie aż będą miękkie. Następnie wystudź i przełóż do miski. Dopraw przyprawą Knorr oraz oliwą.

Krok 2

Paprykę, grzyby i dymkę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół i przełóż wszystko do miski z ziemniakami. Dodaj również listki szpinaku.

Krok 3

Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i obierz. Pokrój w mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.

Krok 4

Ser i szynkę pokrój na plasterki i ułóż w małych naczyniach do zapiekania.

Krok 5

Na wierzchu połóż surowe jajko o zapiekaj przez ok 10 minut w 180 stopniach aż jajko się zetnie. Na wierzchu ułóż mieszankę warzyw oraz awokado. Podawaj od razu z sosem czosnkowy i chilli na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ser Raclette z jajkiemZapiekany ser Raclette z jajkiem

W przepisie skrywa się znacznie więcej pysznych składników niż tylko jajko i apetycznie ciągnący się ser. Grzyby i warzywa zamieniają go w pomysłowe danie, którego każdy kęs ujawnia kolejne smaki. Będzie się działo!

Dla kogo?

Kucharze-odkrywcy, którzy nie znoszą nudy w kuchni, powinni od razu wypróbować tę recepturę. Nawet osoby, które nie przepadają za warzywami, będą prosić o dokładkę. Lepiej przygotować się na to od razu.

Na jaką okazję?

Porcje przygotowane w niewielkich naczyniach zamieniają się w niezrównaną przystawkę na gorąco. Rodzinne uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy, również kulinarnej! Znakomity pomysł na kolację, która zaimponuje drugiej połówce.

Czy wiesz, że?

Nie ma powodów, by bać się słodkich ziemniaków w wytrawnych daniach. Wśród wielu odmian na szczególną uwagę zasługuje batat. Funkcjonuje też jako wilec ziemniaczany, kūmara lub patat.

Dla urozmaicenia:

Do roztapiania znakomicie nadają się sery gruyere, ementaler, cheddar i gouda.