Zapiekany ser Raclette z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany ser Raclette z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

400 gramów

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój prostokąty. Ugotuj w wodzie aż będą miękkie. Następnie wystudź i przełóż do miski. Dopraw przyprawą Knorr oraz oliwą.

Krok 2

Paprykę, grzyby i dymkę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół i przełóż wszystko do miski z ziemniakami. Dodaj również listki szpinaku.

Krok 3

Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i obierz. Pokrój w mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.

Krok 4

Ser i szynkę pokrój na plasterki i ułóż w małych naczyniach do zapiekania.

Krok 5

Na wierzchu połóż surowe jajko o zapiekaj przez ok 10 minut w 180 stopniach aż jajko się zetnie. Na wierzchu ułóż mieszankę warzyw oraz awokado. Podawaj od razu z sosem czosnkowy i chilli na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany ser Raclette z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ser Raclette z jajkiemZapiekany ser Raclette z jajkiem

W przepisie skrywa się znacznie więcej pysznych składników niż tylko jajko i apetycznie ciągnący się ser. Grzyby i warzywa zamieniają go w pomysłowe danie, którego każdy kęs ujawnia kolejne smaki. Będzie się działo!

Dla kogo?

Kucharze-odkrywcy, którzy nie znoszą nudy w kuchni, powinni od razu wypróbować tę recepturę. Nawet osoby, które nie przepadają za warzywami, będą prosić o dokładkę. Lepiej przygotować się na to od razu.

Na jaką okazję?

Porcje przygotowane w niewielkich naczyniach zamieniają się w niezrównaną przystawkę na gorąco. Rodzinne uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy, również kulinarnej! Znakomity pomysł na kolację, która zaimponuje drugiej połówce.

Czy wiesz, że?

Nie ma powodów, by bać się słodkich ziemniaków w wytrawnych daniach. Wśród wielu odmian na szczególną uwagę zasługuje batat. Funkcjonuje też jako wilec ziemniaczany, kūmara lub patat.

Dla urozmaicenia:

Do roztapiania znakomicie nadają się sery gruyere, ementaler, cheddar i gouda.