Zawijane bułeczki z cynamonem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

246

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

500 mililitrów

150 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

500 gramów

nadzienie:

75 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić Kasię, dodać mleko i podgrzać mieszankę do temp. 37 stopni. Zalać drożdże małą ilością mleka i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę mleka, sól, cukier, kardamon, jajko i prawie całą mąkę.

Krok 2

Wyrobić na gładkie ciasto. Posypać mąką. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. (40 minut).

Krok 3

Wymieszać składniki na nadzienie.

Krok 4

Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę, zagniatać z dodatkiem odrobiny mąki. Podzielić ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 20x40 cm. Na prostokątach rozsmarować nadzienie i zwinąć jak roladę. Pokroić na plastry szer. ok. 2 cm. Ułożyć na blasze.

Krok 5

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (30 minut). Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w środkowej części piekarnika. Zostawić do ostygnięcia przykryte ściereczką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijane bułeczki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijane bułeczki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijane bułeczki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijane bułeczki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijane bułeczki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijane bułeczki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijane bułeczki z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej