Żeberka z kapusta i ziemniaczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z kapusta i ziemniaczkami

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka kroimy na części i układamy w naczyniu, w którym będą pieczone. Zalewamy je zalewą (2/3 szklanki oliwy) z oliwy papryki słodkiej, ostrej, przyprawy Maggi oraz wygniatamy czosnek i dodajemy kostkę rosołową Knorr. Taką miksturą nacieramy żeberka i posypujemy rozmarynem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny pomału z każdej strony obracając, aż żeberka będą ładnie przyrumienione i dobre. temperatura około 180 stopni.

Krok 2

Potrzebne będzie (porcja dla 2 osób): 1/2 główki kapusty, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki, kminek. Kapustę poszatkować i dać do garnka, posolić i zalać wodą około 1 szklanki - dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy kapusta będzie już dochodzić dodać cukier i ocet oraz masło. Gdy wszystko będzie już połączone w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki i zalewamy kapustę. Gdy wszystko zgęstnieje dodajemy koperek.

Krok 3

Gdy wszystko jest gotowe układamy na talerzu wraz z ziemniaczkami i gotowe. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej