Żeberka z kapusta i ziemniaczkami

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka kroimy na części i układamy w naczyniu, w którym będą pieczone. Zalewamy je zalewą (2/3 szklanki oliwy) z oliwy papryki słodkiej, ostrej, przyprawy Maggi oraz wygniatamy czosnek i dodajemy kostkę rosołową Knorr. Taką miksturą nacieramy żeberka i posypujemy rozmarynem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny pomału z każdej strony obracając, aż żeberka będą ładnie przyrumienione i dobre. temperatura około 180 stopni.

Krok 2

Potrzebne będzie (porcja dla 2 osób): 1/2 główki kapusty, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki, kminek. Kapustę poszatkować i dać do garnka, posolić i zalać wodą około 1 szklanki - dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy kapusta będzie już dochodzić dodać cukier i ocet oraz masło. Gdy wszystko będzie już połączone w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki i zalewamy kapustę. Gdy wszystko zgęstnieje dodajemy koperek.

Krok 3

Gdy wszystko jest gotowe układamy na talerzu wraz z ziemniaczkami i gotowe. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z kapusta i ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej