Zielony sznycel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielony sznycel

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

6 sztuk

2 sztuki

6 łyżek

5 łyżek

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłucz, osusz ręcznikami papierowymi, lekko rozklep tłuczkiem. Możesz przekroić każdy na dwie części - będzie łatwiej panierować i smażyć.

Krok 2

Jajko roztrzep z dodatkiem mleka, przyprawy Delikat i kostek mini. Do mieszanki włóż przygotowane mięso, obtocz w niej i odstaw na 30 min.

Krok 3

Chleb porwij na mniejsze kawałki, wrzuć do pojemnika malaksera albo blendera. Dodaj obrany z łupiny, pokrojony czosnek i natkę pietruszki razem z łodyżkami. Miksuj aż powstanie zielona kruszonka.

Krok 4

Zamarynowane mięso panieruj w okruchach chleba, lekko dociskaj i od razu kładź na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Smaż po 3 - 4 minuty z obu stron. Podawaj z ulubioną surówką.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielony sznycel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej