Kurczak w cieście z mąki ziemniaczanej - przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą, jajkiem i żółtkiem. Odstaw ciasto na 10 minut.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Następnie oprósz przyprawami i mąką.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 2

Krok 3

Mięso obtaczaj w cieście ziemniaczanym i smaż na średnio rozgrzanym oleju.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już złociste i chrupiące odsącz je na ręczniku papierowym.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 4

Krok 5

Pokrój na grube paski wraz z panierką i podawaj ze świeżymi sałatami.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w cieście ziemniaczanym Kurczak w cieście ziemniaczanym

Panierka z mąki, jajka i bułki tartej jest tak popularna, że może się czasem znudzić. Szukając dla niej alternatywny, warto poznać przepis na kurczaka w cieście ziemniaczanym. To bardzo prosty a zarazem zaskakujący sposób panierowania mięsa. By zrobić ziemniaczane ciasto wystarczy opakowanie Fix chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Kurczak panierowany w kruchym cieście ziemniaczanym smakuje wybornie. Dodatkowo, znając te metodę panierowania. łatwo odmienisz swoje kotlety schabowe czy panierowane rolady np. devoly’e. Jeśli usmażoną w ten sposób pierś kurczaka pokroisz w cienkie paski, będzie idealną przekąską do maczania w zimnych sosach, np. tysiąca wysp czy w paprykowej salsie. Kurczaka w cieście ziemniaczanym serwuj z bukietem świeżych sałat, koniecznie, gdy jest jeszcze ciepły, bo wówczas będzie najbardziej chrupiący. Nadmiar tłuszczu ze smażenia odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego!