Kurczak w cieście z mąki ziemniaczanej - przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą, jajkiem i żółtkiem. Odstaw ciasto na 10 minut.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Następnie oprósz przyprawami i mąką.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 2

Krok 3

Mięso obtaczaj w cieście ziemniaczanym i smaż na średnio rozgrzanym oleju.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już złociste i chrupiące odsącz je na ręczniku papierowym.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 4

Krok 5

Pokrój na grube paski wraz z panierką i podawaj ze świeżymi sałatami.

Kurczak w cieście ziemniaczanym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w cieście ziemniaczanym Kurczak w cieście ziemniaczanym

Panierka z mąki, jajka i bułki tartej jest tak popularna, że może się czasem znudzić. Szukając dla niej alternatywny, warto poznać przepis na kurczaka w cieście ziemniaczanym. To bardzo prosty a zarazem zaskakujący sposób panierowania mięsa. By zrobić ziemniaczane ciasto wystarczy opakowanie Fix chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Kurczak panierowany w kruchym cieście ziemniaczanym smakuje wybornie. Dodatkowo, znając te metodę panierowania. łatwo odmienisz swoje kotlety schabowe czy panierowane rolady np. devoly’e. Jeśli usmażoną w ten sposób pierś kurczaka pokroisz w cienkie paski, będzie idealną przekąską do maczania w zimnych sosach, np. tysiąca wysp czy w paprykowej salsie. Kurczaka w cieście ziemniaczanym serwuj z bukietem świeżych sałat, koniecznie, gdy jest jeszcze ciepły, bo wówczas będzie najbardziej chrupiący. Nadmiar tłuszczu ze smażenia odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego!