Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

109

1131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

600 gramów

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę, grzyby wczęsnie namoczone w wodzie, w paseczki. W garnku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - Krok 1

Krok 2

Pokrojone mięso obsmaż na złoty kolor wraz z koncentratem i czosnkiem, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, grzyby, pieczarki oraz majeranek, ziele i liść laurowy. Smaż chwilę razem, następnie oprósz mąką (1 łyżka) i wymieszaj. Wlej 500 ml wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy mięso będzie już miękkie.

Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki przepłucz pod zimną wodą i odsącz na sicie. Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj jajko, posiekaną cebulę, mąkę oraz posiekaną natkę. Wymieszaj na jednolita masę.

Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - Krok 3

Krok 4

Ramę rozgrzej na patelni, następnie nałóż ziemniaczaną masę na patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placek połóż na talerzu, nałóż porcję gulaszu i udekoruj kwaśną śmietaną oraz gałązką rozmarynu.

Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz świeżego rozmarynu, zastąp go suszonym.

49

Opinie o przepisie

  • teresa dziewa

    teresa dziewa

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Dratwiński

    Robert Dratwiński

    ciekawy chrupki i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szulczewski

    Krzysztof Szulczewski

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Skórka

    Bożena Skórka

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kamienska

    Barbara Kamienska

    Pyszności niam niammmm......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska

    Babeczka ziemniaczana z chrupiacym boczkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Dokładnie ☺.Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Ceglarz

    Czesław Ceglarz

    Po prostu Jadło Drwali :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zonia Switajska

    Zonia Switajska

    koleżanki super dobrze gotujecie.....miam...miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Misiaszek

    Grażyna Misiaszek

    Kto mi się wcina w moją kuchnię to jest mój przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Walkowiak

    Zofia Walkowiak

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Konecki

    Krzysztof Konecki

    Jestem tradycjonalistą ziemniakoplackowym i ich nie udziwniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    na pewno jest smaczny, tylko smakuje najbardziej kiedy ktoś inny zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska

    Najsmaczniejsze jarskie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Tambor

    Marta Tambor

    Ale odkrycie! już w 15wieku to ciapali,literatura się kłania....!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Orłowski

    Andrzej Orłowski

    Tzw. .. Jadło Drwala ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Sztul

    Krzysztof Sztul

    Hyhhh

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margit Bera

    Margit Bera

    Wspaniale, szczegolnie ze jestem na diecie 0,ale tylko do piatku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Witkowski

    Zygmunt Witkowski

    Może to i dobre, diabli wiedzą...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kleszcz

    Elżbieta Kleszcz

    nie ma jak malutkie chrupkie z cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Żek

    Grażyna Żek

    A moze z musrm jablkowym posmakowac mniam , mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Łatka-Ratajczak

    Beata Łatka-Ratajczak

    Jak placki to tylko z kwaśną śmietaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margit Bera

    Margit Bera

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Janiszewska

    Danuta Janiszewska

    Hania nie rób apetytu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kornarzyńska

    Grażyna Kornarzyńska

    Najbardziej lubię z zimnym mlekiem, ale takim "prawdziwym" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szpankowski

    Andrzej Szpankowski

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Zwara

    Sylwia Zwara

    Ale apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Marciniak

    Dorota Marciniak

    Z młodych ziemniaków placki jeszcze lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fifi

    Kasia Fifi

    Tylko gdzie tu ziemniaki na placki w czerwcu znaleźć? :) mniam... ochoty mi narobiliście :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kopieniak

    Barbara Kopieniak

    Mi dipiace, grazie mille, buona notte

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybamiZłocisty placek ziemniaczany z rozmarynem i gulaszem z grzybami

Placek ziemniaczany z powodzeniem zastąpi takie dodatki do gulaszu jak ugotowane ziemniaki czy kaszę. Warto postawić na nowe rozwiązania! Chrupki placek ziemniaczany świetnie smakuje z wieprzowym gulaszem, okraszonym grzybkami. Przygotowanie tej potrawy zajmie ci niecałą godzinę, a efekt zachwyci wszystkich smakoszy. Najpierw obsmaż mięso, pokrojone w kostkę, dodając warzywa, grzyby i przyprawy. Następnie dolej wody i gotuj do miękkości, czekając aż składniki przenikną się wzajemnie smakami. Grzyby bardzo szybko “łapią” aromaty oraz same oddają zapach, więc mięso będzie prawdziwie grzybowe. Placek ziemniaczany przygotuj, ścierając ziemniaki i marchewkę, która nada mu bardzo przyjemny, słodkawy posmak. Dodaj jeszcze pietruszkę oraz resztę składników i usmaż placki. Gulasz podawaj bezpośrednio na plackach, z odrobiną kwaśnej śmietany.