Zupa królewska - przepis z groszkiem ptysiowym | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Zupa królewska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
910 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

668 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1.5 litra

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i zalej 1,5 litra wody.

Zupa królewska - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz, pokrój i dodaj do zupy.

Zupa królewska - Krok 2

Krok 3

Dodaj jeszcze kostkę Knorr i gotuj do czasu, kiedy wszystko zmięknie.

Zupa królewska - Krok 3

Krok 4

Kurczaka wyjmij, zmiel i dodaj do przecedzonego wywaru.

Zupa królewska - Krok 4

Krok 5

Zmieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do zupy. Zagotuj, aż lekko zgęstnieje.

Zupa królewska - Krok 5

Krok 6

Na talerz wsyp groszek ptysiowy, zalej zupą, a na koniec posyp posiekanym koperkiem.

Zupa królewska - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa królewskaZupa królewska

Zupę królewską przygotujesz z popularnych warzyw, takich jak: marchew, por, pietruszka czy seler korzeniowy. Powinno się w niej znaleźć także delikatne mięso z piersi kurczaka. Chcesz sprawić swoim kubkom smakowym trochę przyjemności? Dzięki zupie królewskiej na rosole poczujesz się jak na wytwornym dworze!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy kochają rosół. Jednak zupa królewska to o wiele więcej niż klasyczny rosół! Masz ochotę na odmianę? Mięso należy umieścić w dużym garnku, zalać wodą, a następnie dodać obrane i pokrojone w dość drobną kostkę warzywa. Aby podkreślić smak jarzyn, do wywaru dodaj także drobiową kostkę rosołową. Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie przecedź zupę, aby uzyskać klarowny bulion. Mięso z kurczaka wyjmij z garnka, zmiel je w maszynce i dodaj do bulionu. Jesteś już coraz bliżej degustacji wybornej zupy po królewsku.

Na jaką okazję?

Już sama nazwa wskazuje, danie można serwować podczas najbardziej eleganckich bankietów. Po zupę królewską z groszkiem ptysiowym, goście, w czasie odświętnego obiadu, będą ustawiać się w kolejce.

Czy wiesz, że?

Zupę zabiel śmietaną wymieszaną z mąką pszenną, co także nieco ją zagęści. Co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę w trakcie przygotowywania zupy królewskiej? Pamiętaj, aby zahartować śmietanę przed dodaniem do wywaru i tym samym zapobiec jej zwarzeniu się.

Dla urozmaicenia:

Do talerza wsyp groszek ptysiowy, po czym zalej go gorącą zupą. Zamiast groszku możesz także wykorzystać niewielkie chrupiące grzanki. Danie udekoruj drobno posiekanym świeżym koperkiem. Przy najbliższej okazji koniecznie przyrządź zupę królewską z kurczakiem według tego przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.