Zupa ryżowa z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ryżowa z jajkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

null

null

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

5 szklanek

1 łyżka

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażyć około 4 minut na rozgrzanym w woku oleju.

Krok 2

Dodać cebulkę pokrojoną w talarki, imbir, pokrojone w kostkę chili i zalać bulionem Knorr. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.

Krok 3

Dodać ryż, zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty. Dodać sos rybny, doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Delikatnie wbić jajka i gotować na bardzo małym ogniu około 4 minuty. Zupę rozlać do miseczek tak, aby w każdej był kawałek jajka. Posypać kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ryżowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej