
Składniki
150 mililitrów
1 łyżeczka
30 gramów
250 gramów
30 gramów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczaw przybierz, odetnij ogonki, opłucz, posiekaj i podduś na maśle*.
Krok 2
Następnie połącz z wywarem, śmietaną zmieszaną z mąką i dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Ugotuj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szczawiowa
Szczaw to dość wczesna roślina, która pojawia się w sklepach warzywnych wiosną. Warto wtedy skorzystać z okazji i użyć go do przygotowania wielu smacznych dań. Na przykład szczawiówki, a więc popularnej zupy szczawiowej, której charakterystyczny, kwaskowaty smak wyróżnia się na tle wielu innych, nie tylko wiosenno-letnich propozycji. Przygotujesz ją na bazie wywaru z kości oraz warzyw. Wcześniej musisz jedynie przebrać, dokładnie posiekać i poddusić szczaw. Na koniec – po ugotowaniu – warto dodać do niego przekrojone na pół i ugotowane na twardo jajko, którego delikatny smak dobrze zbalansuje dominujący smak warzywa. Dodatkiem do zupy mogą być również chrupiące grzanki, groszek ptysiowy albo kromka chleba. Pamiętaj, że szczawiówkę możesz ugotować również poza sezonem. Wykorzystaj wtedy szczaw w mrożonej lub wekowanej wersji. Gotowe danie zabiel niewielką ilością kwaśnej śmietany. Można je również podawać jako smaczny chłodnik. Którą wersję wybierzesz? Koniecznie sprawdź ten prosty przepis.































