Zupa szczawiowa na maśle przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 łyżeczka

30 gramów

250 gramów

30 gramów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczaw przybierz, odetnij ogonki, opłucz, posiekaj i podduś na maśle*.

Krok 2

Następnie połącz z wywarem, śmietaną zmieszaną z mąką i dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Ugotuj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szczawiowaZupa szczawiowa

Szczaw to dość wczesna roślina, która pojawia się w sklepach warzywnych wiosną. Warto wtedy skorzystać z okazji i użyć go do przygotowania wielu smacznych dań. Na przykład szczawiówki, a więc popularnej zupy szczawiowej, której charakterystyczny, kwaskowaty smak wyróżnia się na tle wielu innych, nie tylko wiosenno-letnich propozycji. Przygotujesz ją na bazie wywaru z kości oraz warzyw. Wcześniej musisz jedynie przebrać, dokładnie posiekać i poddusić szczaw. Na koniec – po ugotowaniu – warto dodać do niego przekrojone na pół i ugotowane na twardo jajko, którego delikatny smak dobrze zbalansuje dominujący smak warzywa. Dodatkiem do zupy mogą być również chrupiące grzanki, groszek ptysiowy albo kromka chleba. Pamiętaj, że szczawiówkę możesz ugotować również poza sezonem. Wykorzystaj wtedy szczaw w mrożonej lub wekowanej wersji. Gotowe danie zabiel niewielką ilością kwaśnej śmietany. Można je również podawać jako smaczny chłodnik. Którą wersję wybierzesz? Koniecznie sprawdź ten prosty przepis.