Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

1 szklanka

1 pęczek

2 sztuki

150 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

100 gramów

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 1

Krok 2

Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 3

Krok 4

Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 4

Krok 5

W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa chrzanowa z jajkiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonychZupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych

Zupa wcale nie musi być nudna! Choć zwykle kojarzy się z pierwszym daniem obiadowym, może pełnić funkcję zarówno efektownej przystawki, jak i głównego gwoździa programu podczas rodzinnego posiłku. Aromatyczna zupa z pieczonego czosnku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Dla kogo? Dla osób, które ciągle poszukują nowych smaków i nie boją się przekraczać granic – kulinarnych, oczywiście! Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku inspirowana jest recepturami popularnymi w Czechach i Niemczech.

Na jaką okazję? Z dodatkiem pesto z natki pietruszki i lubczyku potrawa wygląda niezwykle spektakularnie! Tak podaną zupą zaskoczycie wszystkich domowników!

Czy wiesz, że? Sok z ogórków kiszonych można wykorzystać także do zrobienia sałatkowego dressingu, orzeźwiającego koktajlu lub marynaty do mięs.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę czosnkową warto wzbogacić własnoręcznie zrobionymi grzankami, np. z pieczywa razowego.