
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
30 gramów
1 sztuka
50
4 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w szklance gorącej wody, następnie pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, kiełbasę pokrój w talarki. Jajka ugotuj na twardo.
Krok 3
Cebulę, czosnek i kiełbasę przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojone grzyby. Oprósz majerankiem, smaż jeszcze chwilę a następnie zalej wywarem z moczenia grzybów i zagotuj.
Krok 4
Zupę Knorr wymieszaj z 600 ml zimnej wody i dodaj do gotujących się dodatków.
Krok 5
Całość gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj śmietanę i dopraw chrzanem. Podawaj z jajkiem na twardo i posiekaną natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żur wielkanocny
Smak, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne? To oczywiście popularny żur z jajkiem i kiełbasą. Gorący, aromatyczny, dobrze przyprawiony, z dodatkiem leśnych grzybów, chrzanu i majeranku – sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W wersji codziennej możesz go posypać grzankami i szczypiorkiem lub podać z kromkami świeżego pieczywa. Będzie smaczną kolacją lub ciepłą przekąską zimową porą. Żurek może też z powodzeniem być głównym daniem, jeśli skomponujesz z nim np. nadziewane pieczarkami i serem koperty z ciasta francuskiego albo popularne kapuśniaczki – ciasto drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Podczas uroczystego obiadu możesz zaserwować żurek przybrany wstążkami z marchewki, z dodatkiem jajek przepiórczych (gotuje się je nieco krócej niż jaja kurze) oraz zielonym akcentem w postaci koperku, szczypiorku lub natki pietruszki. Przyrządź tę popularną zupę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem nie tylko przy okazji świąt, ale przede wszystkim na co dzień!