Żur wielkanocny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

255

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

50

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w szklance gorącej wody, następnie pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, kiełbasę pokrój w talarki. Jajka ugotuj na twardo.

Krok 3

Cebulę, czosnek i kiełbasę przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojone grzyby. Oprósz majerankiem, smaż jeszcze chwilę a następnie zalej wywarem z moczenia grzybów i zagotuj.

Krok 4

Zupę Knorr wymieszaj z 600 ml zimnej wody i dodaj do gotujących się dodatków.

Krok 5

Całość gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj śmietanę i dopraw chrzanem. Podawaj z jajkiem na twardo i posiekaną natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Miodownik
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur wielkanocnyŻur wielkanocny

Smak, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne? To oczywiście popularny żur z jajkiem i kiełbasą. Gorący, aromatyczny, dobrze przyprawiony, z dodatkiem leśnych grzybów, chrzanu i majeranku – sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W wersji codziennej możesz go posypać grzankami i szczypiorkiem lub podać z kromkami świeżego pieczywa. Będzie smaczną kolacją lub ciepłą przekąską zimową porą. Żurek może też z powodzeniem być głównym daniem, jeśli skomponujesz z nim np. nadziewane pieczarkami i serem koperty z ciasta francuskiego albo popularne kapuśniaczki – ciasto drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Podczas uroczystego obiadu możesz zaserwować żurek przybrany wstążkami z marchewki, z dodatkiem jajek przepiórczych (gotuje się je nieco krócej niż jaja kurze) oraz zielonym akcentem w postaci koperku, szczypiorku lub natki pietruszki. Przyrządź tę popularną zupę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem nie tylko przy okazji świąt, ale przede wszystkim na co dzień!