Zupa kapuściana z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kapuściana z brokułami

Autor: Aleksandra Brodowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1.5 litra

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkować kapustę, brokuła podzielić na drobne różyczki, obrać włoszczyznę i ziemniaki, opłukać.

Krok 2

Po włożeniu poszatkowanej kapusty, podzielonych drobno brokułów, liścia laurowego , ziarenek pieprzu ,części włoszczyzny i rosołów zalać wodą i włączyć . Zetrzeć resztę włoszczyzny (można też kawałek marchewki pokroić w plasterki) pokroić ziemniaki na drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Od czasu do czasu można przemieszać.

Krok 3

Po zagotowaniu dodaje natkę pietruszki i przyprawy, wyłączam, troszkę ostudzam w chłodnym miejscu i w tym czasie robię zaprawkę z mąki i śmietany żeby gładko wymieszać dodaję trochę gorącego wywaru. Gdy wywar się troszkę ostudzi dodaje zaprawkę przez sitko żeby nie narobić grudek. Przy wlewaniu zaprawki trzeba mieszać zupę. Zagotować i gotowe ;) można próbować z innymi przyprawami, dodatkami. Można dodać fasolkę szparagową, kalafior itp. :) Życzę smacznego

Aleksandra Brodowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem z buraczków
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej