Zupa kapuściana z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kapuściana z brokułami

Autor: Aleksandra Brodowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1.5 litra

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkować kapustę, brokuła podzielić na drobne różyczki, obrać włoszczyznę i ziemniaki, opłukać.

Krok 2

Po włożeniu poszatkowanej kapusty, podzielonych drobno brokułów, liścia laurowego , ziarenek pieprzu ,części włoszczyzny i rosołów zalać wodą i włączyć . Zetrzeć resztę włoszczyzny (można też kawałek marchewki pokroić w plasterki) pokroić ziemniaki na drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Od czasu do czasu można przemieszać.

Krok 3

Po zagotowaniu dodaje natkę pietruszki i przyprawy, wyłączam, troszkę ostudzam w chłodnym miejscu i w tym czasie robię zaprawkę z mąki i śmietany żeby gładko wymieszać dodaję trochę gorącego wywaru. Gdy wywar się troszkę ostudzi dodaje zaprawkę przez sitko żeby nie narobić grudek. Przy wlewaniu zaprawki trzeba mieszać zupę. Zagotować i gotowe ;) można próbować z innymi przyprawami, dodatkami. Można dodać fasolkę szparagową, kalafior itp. :) Życzę smacznego

Aleksandra Brodowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kapuściana z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej