3 Bit

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 opakowań

1 sztuka

2 sztuki

0.5 litra

2 opakowania

300 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2,5 godz. (nie otwierając puszki) - powstanie z tego masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej, to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Moje uwagi: Z podanej ilości składników wyszło mi ciacho na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Na blaszce zmieściło się dokładnie 16 porcji ciacha.

Krok 2

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z Kasią (mikserem lub poprzez ucieranie).

Krok 3

Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

Krok 4

Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki - roztopiona czekolada.

Krok 5

Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.

2

Opinie o przepisie

  • Izabela Matuszewska

    Izabela Matuszewska

    super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Czura

    Barbara Czura

    to chyba najlepszy z tych wszystkich przepisów...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • 3 Bit - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • 3 Bit - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • 3 Bit - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • 3 Bit - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • 3 Bit - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • 3 Bit - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • 3 Bit - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej