Ambasador z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

142

499 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1756 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3956 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

80 gramów

80 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

120 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

wierzch:

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj wodę z połową cukru i Kasią, przestudź.

Ambasador z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i kakao. Jajko i żółtko ubij na puch z pozostałym cukrem.

Ambasador z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Rozpuszczoną w rondelku Kasię wymieszaj z masą jajeczną i mąką z dodatkami.

Ambasador z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do foremki keksowej o wymiarach 10x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż na nim truskawki.

Ambasador z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 30 minut. W tym czasie białka ubij na sztywną pianę z cukrem i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Ambasador z truskawkami - Krok 5

Krok 6

Masę bezowo-kokosową wyłóż na podpieczone ciasto w foremce. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż masa kokosowa się zarumieni, około 20 minut.

Ambasador z truskawkami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Jolanta Pilch  Pilch

    Jolanta Pilch Pilch , 18.08.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kania

    Elzbieta Kania, 24.06.2017

    Smaczny deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 21.06.2017

    sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja  Kasiulewicz

    Alicja Kasiulewicz , 21.06.2016

    ciasto jest przepyszne! zdecydowanie polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ambasador z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ambasador z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ambasador z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ambasador z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ambasador z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ambasador z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ambasador z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ambasador z truskawkamiAmbasador z truskawkami

Ambasador z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe. Proponowana wersja przepisu na ten wypiek sprawdzi się niezależnie od okazji. Na początek połącz suche i mokre składniki na ciasto. Cukier wanilinowy z powodzeniem zastąpisz aromatem do ciast. Zdecyduj się na taki, który lubisz najbardziej, np. migdałowy. Wsyp kakao, aby nadać mu bardziej intensywnego smaku. Dodatkowo wlej miód, aby był bardziej słodki. Możesz wybrać spadziowy, gryczany lub lipowy. Mąkę przesiej przez sito – dzięki temu Twoje ciasto pulchne. Przed włożeniem masy do formy natłuść ją i posyp bułką tartą, lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wylej ciasto, wyrównaj je i włóż w nie truskawki. W czasie kiedy będzie się piekło, przygotuj masę na wierzch wypieku, ubijając białka z cukrem na puch. Wyłóż nią ciasto i piecz do zarumienienia. Kiedy będzie gotowe, ozdób talerz truskawkami. Wypiek posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Podawaj ambasadora z truskawkami do gorącej herbaty lub kakao. Zainspiruj się tym przepisem.