Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

7

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 pęczek

15 ziaren

6 ziaren

3 sztuki

8 ziaren

1 łyżka

1 kilogram

1 łyżka

5 litrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru.

Krok 2

W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami.

Krok 3

W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem.

Krok 4

Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapustyAromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty

Ten góralski specjał jest niezwykle popularny. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów, ale jedna rzecz niezmiennie decyduje o jego smaku – dobrze ukiszona kapusta. Zupa, której bazę stanowi, jest aromatyczna, gęsta i pikantna. Kapuśniak na wywarze z kości schabowej i włoszczyzny, z dodatkiem jałowca, nasion kopru, ziela angielskiego oraz ziemniaków i pomidorów może stać się punktem głównym Twojego obiadowego menu. Jest tak bogaty w składniki, że wystarczy, że podasz do niego kromkę ulubionego chleba, a spełni też rolę samodzielnego dania. Możesz go posypać natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Będzie bardzo smaczny także wtedy, gdy zaserwujesz go z kleksem śmietany. Dobrze komponują się z nim również pokrojony w kostkę boczek, plasterki kiełbasy lub mięsne czy też warzywne klopsiki. Kapuśniak można odgrzewać nawet kilka razy, zaostrza się wtedy jeszcze bardziej jego smak, stając się bardziej wyrazisty. Wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami!