Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

7

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 pęczek

15 ziaren

6 ziaren

3 sztuki

8 ziaren

1 łyżka

1 kilogram

1 łyżka

5 litrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru.

Krok 2

W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami.

Krok 3

W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem.

Krok 4

Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapustyAromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty

Ten góralski specjał jest niezwykle popularny. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów, ale jedna rzecz niezmiennie decyduje o jego smaku – dobrze ukiszona kapusta. Zupa, której bazę stanowi, jest aromatyczna, gęsta i pikantna. Kapuśniak na wywarze z kości schabowej i włoszczyzny, z dodatkiem jałowca, nasion kopru, ziela angielskiego oraz ziemniaków i pomidorów może stać się punktem głównym Twojego obiadowego menu. Jest tak bogaty w składniki, że wystarczy, że podasz do niego kromkę ulubionego chleba, a spełni też rolę samodzielnego dania. Możesz go posypać natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Będzie bardzo smaczny także wtedy, gdy zaserwujesz go z kleksem śmietany. Dobrze komponują się z nim również pokrojony w kostkę boczek, plasterki kiełbasy lub mięsne czy też warzywne klopsiki. Kapuśniak można odgrzewać nawet kilka razy, zaostrza się wtedy jeszcze bardziej jego smak, stając się bardziej wyrazisty. Wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami!