Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty
średnie
78 osób zapisało

Składniki
750 gramów
1 pęczek
15 ziaren
6 ziaren
3 sztuki
8 ziaren
1 łyżka
1 kilogram
1 łyżka
5 litrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru.
Krok 2
W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami.
Krok 3
W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem.
Krok 4
Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty
Ten góralski specjał jest niezwykle popularny. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów, ale jedna rzecz niezmiennie decyduje o jego smaku – dobrze ukiszona kapusta. Zupa, której bazę stanowi, jest aromatyczna, gęsta i pikantna. Kapuśniak na wywarze z kości schabowej i włoszczyzny, z dodatkiem jałowca, nasion kopru, ziela angielskiego oraz ziemniaków i pomidorów może stać się punktem głównym Twojego obiadowego menu. Jest tak bogaty w składniki, że wystarczy, że podasz do niego kromkę ulubionego chleba, a spełni też rolę samodzielnego dania. Możesz go posypać natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Będzie bardzo smaczny także wtedy, gdy zaserwujesz go z kleksem śmietany. Dobrze komponują się z nim również pokrojony w kostkę boczek, plasterki kiełbasy lub mięsne czy też warzywne klopsiki. Kapuśniak można odgrzewać nawet kilka razy, zaostrza się wtedy jeszcze bardziej jego smak, stając się bardziej wyrazisty. Wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami!