Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

8

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 pęczek

15 ziaren

6 ziaren

3 sztuki

8 ziaren

1 łyżka

1 kilogram

1 łyżka

5 litrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru.

Krok 2

W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami.

Krok 3

W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem.

Krok 4

Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapustyAromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty

Ten góralski specjał jest niezwykle popularny. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów, ale jedna rzecz niezmiennie decyduje o jego smaku – dobrze ukiszona kapusta. Zupa, której bazę stanowi, jest aromatyczna, gęsta i pikantna. Kapuśniak na wywarze z kości schabowej i włoszczyzny, z dodatkiem jałowca, nasion kopru, ziela angielskiego oraz ziemniaków i pomidorów może stać się punktem głównym Twojego obiadowego menu. Jest tak bogaty w składniki, że wystarczy, że podasz do niego kromkę ulubionego chleba, a spełni też rolę samodzielnego dania. Możesz go posypać natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Będzie bardzo smaczny także wtedy, gdy zaserwujesz go z kleksem śmietany. Dobrze komponują się z nim również pokrojony w kostkę boczek, plasterki kiełbasy lub mięsne czy też warzywne klopsiki. Kapuśniak można odgrzewać nawet kilka razy, zaostrza się wtedy jeszcze bardziej jego smak, stając się bardziej wyrazisty. Wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami!