Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty
średnie
77 osób zapisało

Składniki
750 gramów
1 pęczek
15 ziaren
6 ziaren
3 sztuki
8 ziaren
1 łyżka
1 kilogram
1 łyżka
5 litrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru.
Krok 2
W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami.
Krok 3
W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem.
Krok 4
Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty
Ten góralski specjał jest niezwykle popularny. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów, ale jedna rzecz niezmiennie decyduje o jego smaku – dobrze ukiszona kapusta. Zupa, której bazę stanowi, jest aromatyczna, gęsta i pikantna. Kapuśniak na wywarze z kości schabowej i włoszczyzny, z dodatkiem jałowca, nasion kopru, ziela angielskiego oraz ziemniaków i pomidorów może stać się punktem głównym Twojego obiadowego menu. Jest tak bogaty w składniki, że wystarczy, że podasz do niego kromkę ulubionego chleba, a spełni też rolę samodzielnego dania. Możesz go posypać natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Będzie bardzo smaczny także wtedy, gdy zaserwujesz go z kleksem śmietany. Dobrze komponują się z nim również pokrojony w kostkę boczek, plasterki kiełbasy lub mięsne czy też warzywne klopsiki. Kapuśniak można odgrzewać nawet kilka razy, zaostrza się wtedy jeszcze bardziej jego smak, stając się bardziej wyrazisty. Wypróbuj przepis na tę smaczną zupę i serwuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami!