Baba drożdżowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

337

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 szklanka

3 szklanki

125 gramów

5 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zaczyn: połączyć drożdże, mleko, cukier i 4 łyżki mąki. Poczekać aż zaczyn urośnie, wtedy dodać go do reszty mąki, żółtek, roztopionej i wystudzonej Kasi, soli i aromatu.

Krok 2

Wszystko zagnieść. Na koniec dodać rodzynki, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Po wyrośnięciu ponownie wyrabiać, przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej kaszką manną blaszki (ciasta nie powinno być więcej jak połowa blaszki) i ponownie pozostawić do wyrośnięcia (powinno wyrosnąć do pełnej blaszki).

Krok 4

Jak urośnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 170 stopni około 30 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Awokado z łososiem
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej