Babeczki z porzeczkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

409 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

493 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1000 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

5 sztuk

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porzeczki umyj, osusz na papierowym ręczniku i pozbaw gałązek.

Babeczki z porzeczkami - Krok 1

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku.

Babeczki z porzeczkami - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Babeczki z porzeczkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj 1/3 porzeczek i delikatnie wymieszaj.

Babeczki z porzeczkami - Krok 4

Krok 5

Formę do muffinek wyłóż papilotkami i włóż do nich ciasto.

Babeczki z porzeczkami - Krok 5

Krok 6

Pozostałe porzeczki ułóż na wierzchu babeczek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temp.180 st.C.

Babeczki z porzeczkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Donaty bez drożdży
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z porzeczkamiBabeczki z porzeczkami

Apetyczne, kolorowe i pachnące owocami. To propozycja na pyszne babeczki z porzeczkami. Są bardzo delikatne, a dodatek owoców sprawia, że nabierają wyrazistości. Porzeczki są dość kwaśne, więc dobrze komponują się ze słodyczą ciasta. Całość przyrządza się z kostki do pieczenia, jajek, dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru oraz porzeczek – czarnych i czerwonych. Wszystkie składniki, poza owocami, uciera się razem, a na końcu dodaje część porzeczek. Pozostałymi posypuje się już przelane do foremek ciasto. Dzięki temu po upieczeniu całość wygląda apetycznie i kolorowo. Kiedy ciastka ostygną, oprósz je cukrem pudrem. Można też przygotować bitą śmietanę lub owocowy krem i ozdobić nimi muffinki. W takiej formie sprawdzą się jako poobiedni deser. Babeczki z porzeczkami będą równie smaczne, jeśli przygotujesz je z mrożonych owoców. Można też zastąpić porzeczki na przykład malinami lub jagodami. Zobacz, jak przygotować tę słodką przekąskę. Skorzystaj z naszego przepisu. Życzymy smacznego.