Babka ajerkoniakowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

120 gramów

250 gramów

100 gramów

25 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

250 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę.

Krok 4

Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka, niezbyt gęsta masa.

Krok 5

Kasię utrzeć z 2/3 cukru, aż masa zbieleje.

Krok 6

Wbijać po jednym żółtku (mają mieć temp. pokojową) i ubijać, aż powstanie jasny puszysty krem.

Krok 7

Pod koniec dodać sól, cynamon, imbir i skórkę z cytryny.

Krok 8

Wsypać do masy połowę mąki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszać.

Krok 9

Ubić pianę z białek, dodając stopniowo resztę cukru.

Krok 10

Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać dokładnie, wsypać resztę mąki i jeszcze przez chwilę ucierać.

Krok 11

1/3 ciasta przełożyć do miski, dodać wystudzoną, ale płynną czekoladę, wymieszać, następnie dodać kilka łyżek piany i połączyć.

Krok 12

Do drugiej części ciasta dodać ajerkoniak i pozostałą część piany, delikatnie wymieszać.

Krok 13

Foremkę posmarować łyżką Kasi i posypać bułką tartą.

Krok 14

Na dnie foremki położyć ciasto jasne, a na nim kłaść łyżką ciasto czekoladowe.

Krok 15

Piec najpierw w temp. 170 st.C, a gdy wyrośnie, w 180 st.C przez ok. 50 min.

Krok 16

Upieczoną pozostawić w formie przez 10 min.

Krok 17

Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej