Babka ajerkoniakowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

120 gramów

250 gramów

100 gramów

25 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę.

Krok 4

Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka, niezbyt gęsta masa.

Krok 5

Kasię utrzeć z 2/3 cukru, aż masa zbieleje.

Krok 6

Wbijać po jednym żółtku (mają mieć temp. pokojową) i ubijać, aż powstanie jasny puszysty krem.

Krok 7

Pod koniec dodać sól, cynamon, imbir i skórkę z cytryny.

Krok 8

Wsypać do masy połowę mąki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszać.

Krok 9

Ubić pianę z białek, dodając stopniowo resztę cukru.

Krok 10

Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać dokładnie, wsypać resztę mąki i jeszcze przez chwilę ucierać.

Krok 11

1/3 ciasta przełożyć do miski, dodać wystudzoną, ale płynną czekoladę, wymieszać, następnie dodać kilka łyżek piany i połączyć.

Krok 12

Do drugiej części ciasta dodać ajerkoniak i pozostałą część piany, delikatnie wymieszać.

Krok 13

Foremkę posmarować łyżką Kasi i posypać bułką tartą.

Krok 14

Na dnie foremki położyć ciasto jasne, a na nim kłaść łyżką ciasto czekoladowe.

Krok 15

Piec najpierw w temp. 170 st.C, a gdy wyrośnie, w 180 st.C przez ok. 50 min.

Krok 16

Upieczoną pozostawić w formie przez 10 min.

Krok 17

Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ajerkoniakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej