Babka Cassate

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

122

297 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1507 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

15 gramów

5 sztuk

300 gramów

15 gramów

250 gramów

100 gramów

100 gramów

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę posiekaj. Dwie łyżki bakalii odłóż do dekoracji, resztę zalej likierem i odstaw.

Babka Cassate - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Ciągle ucierając dodawaj pojedynczo cztery całe jajka i jedno żółtko. Pozostałe białko z jednego jajka zostaw do lukru.

Babka Cassate - Krok 2

Krok 3

Do utartej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Babka Cassate - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj bakalie z likierem i posiekaną czekoladę. Wszystko wymieszaj delikatnie łyżką.

Babka Cassate - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do wysmarowanej Kasią formy o pojemności około 2,5 l. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz 50-60 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Wystudź.

Babka Cassate - Krok 5

Krok 6

Białko jajka utrzyj z cukrem pudrem i odrobiną wody (ok. 2 łyżek) na gładką masę. Otrzymanym lukrem polej wystudzone ciasto. Następnie posyp je pozostałymi bakaliami.

Babka Cassate - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Barbara Geisler

    Barbara Geisler, 29.12.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Romek

    Jola Romek, 31.03.2018

    Przepyszna babka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 05.04.2017

    pyszne eeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Grocka

    Marlena Grocka, 05.04.2017

    super...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 05.04.2017

    Polecam bardzo dobra babka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Cassate - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Cassate - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Cassate - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Cassate - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Cassate - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Cassate - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Cassate - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tygrys
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka CassateBabka Cassate

Babka cassate z naszego przepisu to pyszne ciasto ucierane wypełnione dodatkami: kolorowymi, słodkimi bakaliami i posiekaną gorzką czekoladą. By wypiek był udany, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Łącz je ze sobą stopniowo i powoli, bardzo dokładnie miksując. Na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Sekretem wyjątkowego smaku babki cassate są dodatki. Zalej likierem cytrynowym dowolne bakalie oraz kandyzowaną skórkę owocową. Posiekaj także gorzką czekoladę i dodaj ją do masy. Odpowiednia będzie również suszona żurawina. Ciasto przełóż do formy na babkę i upiecz, a po przestudzeniu udekoruj ją lukrem i ulubionymi bakaliami. Do polania ciasta warto wykorzystać także białą czekoladę. Ewentualnie możesz posypać babkę cassate jedynie cukrem pudrem. To proste ciasto sprawdzi się na wiele różnych okazji – zarówno na święta wielkanocne, domowe przyjęcie, jak i do codziennej popołudniowej kawy. Spróbuj i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.