Babka cytrynowa, piaskowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

7 łyżek

0.75 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ucierać dalej z żółtkami dodając je stopniowo.

Krok 2

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Wlać sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.

Krok 5

Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Krok 6

Piec w temp. 160 około 40-50 minut. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka cytrynowa, piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka cytrynowa, piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka cytrynowa, piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka cytrynowa, piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka cytrynowa, piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka cytrynowa, piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka cytrynowa, piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka cytrynowa, piaskowaBabka cytrynowa, piaskowa

Babka cytrynowo-piaskowa jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Możesz ją upiec na Wielkanoc i na co dzień. Do herbaty będzie jak znalazł! 

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie chcą czekać do świąt wielkanocnych, żeby upiec babkę. Babka cytrynowa piaskowa jest pyszna i aromatyczna, więc warto sięgać po nią jak najczęściej.

Na jaką okazję?

Ucierana babka cytrynowa będzie idealna nie tylko na Wielkanoc. Możesz zrobić ją na co dzień i podać na deser lub podwieczorek. 

Czy wiesz, że?

Tradycyjne formy do wypiekania babek były karbowane i miały kształt ściętego stożka. 

Dla urozmaicenia:

Babka piaskowa cytrynowa najlepiej smakuje posypana cukrem pudrem.