Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

131

408 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

90 gramów

90 gramów

45 gramów

0.5 łyżeczki

125 gramów

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i bezglutenowy proszek do pieczenia.

Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.

Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - Krok 2

Krok 3

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i ciągle ubijając dodaj żółtka.

Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej wlej wystudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj.

Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - Krok 4

Krok 5

Ciągle ubijając dodaj po łyżce mąki z wiórkami i na koniec sok z cytryny.

Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - Krok 5

Krok 6

Formę do babki z kominkiem posmaruj Kasią i posyp mąką kukurydzianą. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 st.C około 40 minut.

Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

5

Opinie o przepisie

  • Monika Gie

    Monika Gie

    Robiłam na święta, wyszedł mi super zakalec :( mąż był zachwycony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Rutka

    Hanna Rutka

    Dzisiaj zrobiłam ją po raz 1- wyrosła tyle ile trzeba :) w smaku nie jest za słodka :) zmniejszyłam ilość mąki kukurydzianej i ziemniaczanej ( po 50 g ) i dodałam 100 g mąki kokosowej - wyszła super kokosowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Flisek

    Joanna Flisek

    moja ulubiona :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł

    smakują mi takie babki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Brocka

    Gosia Brocka

    babka bardzo dobra nie wyrasta zbyt duza dla mnie troche zaslodka ale ja nie uzywam cukru ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWABabka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA

Babka cytrynowa z kokosem to pyszna propozycja na świąteczny bezglutenowy wypiek. Jeśli chcesz jeszcze intensywniej poczuć kokosowy smak, posyp gotowe ciasto wiórkami. Sok z cytryny nada mu z kolei kwaskowego posmaku, który przełamie słodycz całości. Na koniec możesz ozdobić babkę polewą przygotowaną z białej lub ciemnej czekolady – równie dobrze sprawdzi się cytrynowy lukier. Do dekoracji użyj natomiast czekoladowych jajeczek lub kolorowych cukierniczych posypek. Upewnij się jednak, że wszystkie stosowane przez Ciebie produkty są bezglutenowe. Babkę cytrynową możesz serwować na świąteczny deser lub przygotować ją także na inne okazje. Przechowywana w szczelnie zamkniętym pudełku dłużej zachowa swoją świeżość. Podawaj babkę cytrynową solo lub z domową konfiturą, najlepiej do gorącej kawy lub owocowej herbaty. Pobierz listę niezbędnych składników i rozsmakuj się w bezglutenowej babce cytrynowej z kokosem. Napisz, jak smakował Ci ten świąteczny cytrynowo-kokosowy wariant bezglutenowego wypieku.