Babka czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

456 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

744 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

350 gramów

220 gramów

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

80 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Kasię, wsyp cukier i kakao, dodaj olej i wodę.

Krok 2

Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.

Krok 3

Wystudź.

Krok 4

Do przestudzonej masy dodaj żółtka, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Krok 5

Dokładnie wymieszaj mikserem.

Krok 6

Białka ubij na pianę i delikatnie dodaj do ciasta.

Krok 7

Formę do babek z kominkiem wysmaruj Kasią i obsyp mąką, a następnie wypełnij ciastem.

Krok 8

Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.

3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 12.01.2019

    Super wyszła :) dałam o jedno jajko mniej i troszkę więcej proszku do pieczenia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Romanowska

    Ilona Romanowska , 09.04.2016

    Moja już siedzi w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Możdżeń

    Barbara Możdżeń , 08.04.2016

    Dziś sprawdzę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka waniliowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka czekoladowaBabka czekoladowa

Babka nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, ale warto podawać ją także na inne okazje. Ta czekoladowa wersja klasycznego przepisu na ten wypiek z pewnością sprawdzi się na wiele okazji. Aby ją przygotować, na początek zmieszaj składniki na ciasto do uzyskania delikatnej i gładkiej masy. Dodaj nieco gorzkiego kakao, które nada wypiekowi intensywnego smaku i koloru. Wsyp także odrobinę cukru waniliowego, dzięki któremu babka będzie miała delikatny, waniliowy posmak. Zastąp go ewentualnie ekstraktem waniliowym, a ciasto będzie równie smacznie. Jeśli chcesz, użyj posiekanych bakalii, np. suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Na koniec ubij białka i bardzo delikatnie połącz je z masą, dzięki czemu wypiek będzie pulchny. Pamiętaj, aby wysmarować formę tłuszczem i wysypać bułką tartą przed umieszczeniem w niej ciasta. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Następnie ozdób rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (białą i mleczną) z dodatkiem mleka oraz tłuszczu. Posyp płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.