Babka czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

419 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

744 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

220 gramów

5 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

80 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Kasię, wsyp cukier i kakao, dodaj olej i wodę.

Krok 2

Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.

Krok 3

Wystudź.

Krok 4

Do przestudzonej masy dodaj żółtka, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Krok 5

Dokładnie wymieszaj mikserem.

Krok 6

Białka ubij na pianę i delikatnie dodaj do ciasta.

Krok 7

Formę do babek z kominkiem wysmaruj Kasią i obsyp mąką, a następnie wypełnij ciastem.

Krok 8

Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.

3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk

    Super wyszła :) dałam o jedno jajko mniej i troszkę więcej proszku do pieczenia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Romanowska

    Ilona Romanowska

    Moja już siedzi w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Możdżeń

    Barbara Możdżeń

    Dziś sprawdzę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka czekoladowaBabka czekoladowa

Babka nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, ale warto podawać ją także na inne okazje. Ta czekoladowa wersja klasycznego przepisu na ten wypiek z pewnością sprawdzi się na wiele okazji. Aby ją przygotować, na początek zmieszaj składniki na ciasto do uzyskania delikatnej i gładkiej masy. Dodaj nieco gorzkiego kakao, które nada wypiekowi intensywnego smaku i koloru. Wsyp także odrobinę cukru waniliowego, dzięki któremu babka będzie miała delikatny, waniliowy posmak. Zastąp go ewentualnie ekstraktem waniliowym, a ciasto będzie równie smacznie. Jeśli chcesz, użyj posiekanych bakalii, np. suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Na koniec ubij białka i bardzo delikatnie połącz je z masą, dzięki czemu wypiek będzie pulchny. Pamiętaj, aby wysmarować formę tłuszczem i wysypać bułką tartą przed umieszczeniem w niej ciasta. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Następnie ozdób rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (białą i mleczną) z dodatkiem mleka oraz tłuszczu. Posyp płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.