Babka drożdżowa dla Kasi

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

650 gramów

250 mililitrów

220 gramów

80 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, letnie mleko, jajka, Kasię i drożdże.

Krok 2

Nakryj ściereczką i pozostaw na 8 godzin.

Krok 3

Dodaj sól, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową i rodzynki.

Krok 4

Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut.

Krok 5

Ciasto przełóż do dwóch posmarowanych Kasią foremek i piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

1

Opinie o przepisie

  • Wiktoria Wanecka

    Wiktoria Wanecka, 31.03.2018

    Napewno będzie pyszne moja mama zaraz upiecze zdby na jitro bylo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa dla Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa dla Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa dla Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa dla Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa dla Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa dla Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa dla Kasi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka drożdżowa dla KasiBabka drożdżowa dla Kasi

Puszysta babka drożdżowa z rodzynkami to kwintesencja świątecznych smaków. Ciasto przyrządzone z margaryny, jajek, mleka, drożdży, cukru białego i waniliowego trzeba zrobić nieco wcześniej i pozostawić do wyrośnięcia. Potem dołącza się do niego jeszcze mąkę, odrobinę soli oraz bakalie. Sprawdzą się rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, posiekane orzechy, starte migdały lub suszone śliwki. Gdy babka jest już gotowa i wystudzona, polej ją lukrem i posyp wybranymi bakaliami. Jeśli chcesz, aby była nieco bardziej kolorowa, ozdób ją cukrowymi perełkami. Możesz zmienić również kolor lukru, dodając do niego np. barwniki spożywcze lub przygotowane samodzielnie (np. z soku z buraka, soku pomarańczowego lub świeżego szpinaku). Babka drożdżowa będzie także wyśmienita, jeśli podasz ją z kubkiem gorącego mleka lub herbaty. Jeśli upieczesz ją w formie keksowej, sprawdzi się nie tylko w świąteczne dni, ale i na co dzień. Masz ochotę na puszyste delikatne ciasto z dużą ilością bakalii? Wykorzystaj ten przepis i przygotuj je.