Babka drożdżowa parzona

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1350

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

0.25 litra

6 dekagramów

5 sztuk

15 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

5 sztuk

5 dekagramów

5 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalać wrzącym mlekiem 12 dag mąki, rozetrzeć, przykryć.

Krok 2

Gdy ostygnie, połączyć z rozmieszanymi z łyżką cukru drożdżami, zostawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wsypać resztę mąki, wyrobić.

Krok 4

Gdy w cieście ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu stopioną Kasię i dalej wyrabiać.

Krok 5

Dodać zmielone migdały, rodzynki, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, szczyptę soli i przyprawy aromatyczne.

Krok 6

Ciasto nałożyć do form do 1/3 ich wysokości.

Krok 7

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, a gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę.

Krok 8

Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa parzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa parzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa parzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa parzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa parzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa parzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa parzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka lukrowana
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej