Babka drożdżowa - topielec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

50 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

0.33 szklanki

2 szklanki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.

Krok 2

Pokruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.

Krok 4

Do garnuszka włożyć pokrojoną na kawałki Kasię i roztopić ją na małym ogniu.

Krok 5

Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnią Kasię.

Krok 6

Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.

Krok 7

Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).

Krok 8

Ciasto "utopione" w wodzie po 15 min. powinno wypłynąć na wierzch.

Krok 9

Ciasto po wypłynięciu z wody przytrzymać ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.

Krok 10

Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.

Krok 11

Ciasto przed wstawieniem do piekarnika: wysmarować Kasią blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. 

Krok 12

Termostat ustawić na 180°C.

Krok 13

Włożyć do formy ciasto.

Krok 14

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 15

Po 40-45 min. pieczenia ciasto powinno być gotowe.

Krok 16

Po wystygnięciu ciasta wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej