Babka drożdżowa - topielec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

2 szklanki

2 sztuki

0.33 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.

Krok 2

Pokruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.

Krok 4

Do garnuszka włożyć pokrojoną na kawałki Kasię i roztopić ją na małym ogniu.

Krok 5

Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnią Kasię.

Krok 6

Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.

Krok 7

Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).

Krok 8

Ciasto "utopione" w wodzie po 15 min. powinno wypłynąć na wierzch.

Krok 9

Ciasto po wypłynięciu z wody przytrzymać ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.

Krok 10

Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.

Krok 11

Ciasto przed wstawieniem do piekarnika: wysmarować Kasią blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. 

Krok 12

Termostat ustawić na 180°C.

Krok 13

Włożyć do formy ciasto.

Krok 14

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 15

Po 40-45 min. pieczenia ciasto powinno być gotowe.

Krok 16

Po wystygnięciu ciasta wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa - topielec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa - topielec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa - topielec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa - topielec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa - topielec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa - topielec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa - topielec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej